Ikea släpper nytänkande katalog-app
Skrivet av

Martin Ruist

13 september
2011
13 september
2011

Ikea släpper nytänkande katalog-app

Varje år trycks Ikea-katalogen i ett antal miljoner exemplar världen över. Det påstås att det är världens mest lästa publikation efter Bibeln, om så är fallet vågar jag inte sia om men en sak är vi nog alla överens om: Den sprids väldigt brett och till det går det åt väldigt mycket papper.

Sydsvenskans Ipad-tidning

Sydsvenskans Ipad-tidning

Att göra en Ipad-version av Ikea-katalogen känns därför helt naturligt. I sin enklaste form kunde det vara en pdf-fil. Med lite mer ambition kunde man ha kopierat morgontidningarnas koncept, vars navigering förklaras med fem bilder.

Nu är Ikea inte vilket företag som helst utan förfogar över rätt hyffsade resurser. Det utmärkande med Ikea-katalogen för Ipad är inte att de gjort en Ipad-tidning av papperskatalogen. Nej, Ikea går längre än så och har skapat ett läsgränssnitt som åtminstone inte jag sett tidigare. Istället för Ipad-tidningarnas fem instruktionsbilder krävs här ÅTTA bilder. Onödigt komplicerat kan tyckas vid en första anblick, men det går snabbt att komma in i och ger faktiskt mer än den vanliga papperskatalogen.

Precis som i papperskatalogen visas på varje sida ett inrett rum med två till tre prismärkta produkter. Men när det är i stort sett det enda som går att se i papperskatalogen kan man i Ipad-katalogen också dra fram ytterligare ett lager ovanpå. I det övre lagret visas alla produkter från rummet, text om rummets inredning och filmer från inredningsarbetet.

Ikea-katalogen har kraftfull navigering.

Appar till surfplattor och smartphones, precis som företags och privatpersoners relationsarbete i sociala medier, används idag till en hel del, men det är min absoluta övertygelse att det finns så mycket kraft i detta som ingen ännu vet hur vi ska använda. Det är det här som vi på Four PR jobbar med. Vi vill hitta nya vägar och upptäcka nya sätt att utnyttja de moderna PR-verktygen.

Därför blir jag alltid lika glad av att se en tjänst där någon annan också vägrat acceptera vad som går och inte går att göra och kommer på något nytt. Precis så glad blev jag av Ikea-katalogen för Ipad. Sambon blev också glad av katalog-appen, men det handlade nog mer om att vi i år av någon anledning inte har fått någon tryckt katalog.

Ladda ner Ikea-katalogen från Itunes

Ikeas Ipad-katalog arbetar med olika lager.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.