The Oscars
Skrivet av

Fredrik Stengarn

27 februari
2012
27 februari
2012

The Oscars

Natten till idag var det Oscarsgalan och givetvis följde jag denna fina tillställning. Dels på Kanal 9 där Filip Hammar och Fredrik Wikingsson skötte spakarna vad gäller uppdraget att kommentera galen från svenskt håll. Det är verkligen en hejdundrande tillställning där Hollywoods elit samlas. Extra roligt var det givetvis att Max von Sydow var nominerad för bästa manliga biroll, dessvärre för Max von Sydows räkning tog jämngamla (82 år!) Christopher Plummer hem, det var dessutom – trots hans höga ålder – hans första Oscarsvinst i karriären. Två skådespelare som väldigt ofta blandas ihop har det visat sig.

Plummer hedrade dock von Sydow när han tog emot priset med orden;

”Kära Max. Jag är så stolt över att vara i ditt sällskap”

I sociala medier kunde man hänga med i snacket på Twitter under hashtagen #Oscarsgalan

Där diskuterades det flitigt om allt från klänningar till Filip och Fredriks insatser. Vad gäller det senare gick meningarna i sär. En del tyckte att de pratade sönder galan (något de anklagades för förra året också) och andra tyckte att de gjorde ett strålande jobb och att de som klagade agerade oerhört ”skitnödigt” som det uttrycktes på Twitter. Jag tillhör den senare åsiktsskaran, givetvis.

The Artist tog storslam (som ser i sammanställningen längre ned). Inte helt konstigt, egentligen. Personligen tycker jag den är en fyra plus-film, men jag kan FÖRSTÅ de som ger den fem plus och kallar den ett mästerverk. Själv blev jag extra glad över att Meryl Streep tog hem en Oscar i kategorin bästa kvinnliga skådespelare för sin briljanta tolkning av järnladyn Margret Thatcher i The Iron Lady. En film jag varmt rekommenderar. Tycker också att det är kul att Rango blev bästa animerade film. Riktigt speciell rulle som man måste se!

Dock ska jag erkänna att jag aldrig orkade sitta uppe HELA natten. Utan höll ut till klockan 04.30 ungefär. Det viktigaste för mig var att hänga med så pass länge att jag fick se om von Sydow tog en Oscar eller ej. Är fortfarande besviken över att han inte vann, tycker att han var värd det.

På det hela taget får den 84e Oscarsgalan godkänt!

Avslutningsvis; PR-mässigt är Oscarsgalan genial. Hollywood och filmer får så mycket bra PR över hela världen så det inte är sant. Men DET förstod ni ju redan.

/Fredrik

Här nedan har ni alla vinnare: 

Bästa foto: Hugo

Bästa scenografi: Hugo

Bästa kostym: The artist

Bästa make-up: The iron lady

Bästa utländska film: A separation

Bästa kvinnliga biroll: Octavia Spencer, The Help

Bästa klippning: The girl with the dragon tattoo

Bästa ljudredigering: Hugo

Bästa ljudmix: Hugo

Bästa dokumentär: Undefeated

Bästa animerade film: Rango

Bästa specialeffekter: Hugo

Bästa manliga biroll: Christopher Plummer, Beginners

Bästa filmmusik: The artist

Bästa låt: ”Man or Muppet” från The Muppets, Bret McKenzie

Bästa manus efter förlaga: The Descendants

Bästa originalmanus: Woody Allen, Midnight in Paris

Bästa kortfilm: The Shore

Bästa kortdokumentär: Saving Face

Bästa animerade kortfilm: The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore

Bästa regi: Michel Hazanivicus, The Artist

Bästa manliga skådespelare: Jean Dujardin, The Artist

Bästa kvinnliga skådespelare: Meryl Streep, The Iron Lady

Bästa film: The Artist

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.