Landet där Facebook inte finns
Skrivet av

Martin Ruist

24 april
2012
24 april
2012

Landet där Facebook inte finns

Precis som det ryktats om i ett par dagar nu i Four PR:s olika kanaler så befinner sig undertecknad just nu i Pekng, Kina. Kina är ett intressant land på många sätt – maten, kulturen, arkitekturen. Och diktaturen. I Kina kan internetanvändarna inte röra sig som de vill, som vi är vana vid i Sverige och övriga världen. Kina är nämligen landet som beslutat att förbjuda flera sociala medier, som till exempel både Facebook och Twitter.

Istället använder kineserna andra sociala medier. Och ni ska inte tro att det här är små sajter bara för att de nästan uteslutande används i en nation. Deras motsvarighet till Twitter – Weibo – finns i två varianter som tillsammans har mer än 150 miljoner användare. Twitter firade för en månad sedan 140 miljoner användare världen över.

Ett annat stort socialt medium i Kina – Tencent, där även Tencent Weibo ingår – var ursprungligen en tjänst för snabbmeddelanden men har utvecklats till en hel portal för webbtjänster och samlar idag dryga 640 miljoner människor.

Men det är klart. Med 1,3 miljarder invånare är Kina inte så beroende av omvärlden för att vara just sociala. Det finns tillräckligt många kineser för att alla intresseområden och samtal ska finnas representerade. Och då är det naturligtvis onödigt att gå över ån efter vatten.

För stunden får den västerlänning som vill nå hela världen genom sociala medier helt enkelt acceptera att det inte räcker med Facebook, Twitter och Linkedin. Han eller hon måste även kunna Weibo.

Och väl där kan lite kunskaper i mandarin också komma väl till pass.

/Martin

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.