Hillary for America
Skrivet av

Fredrik Stengarn

13 april
2015
13 april
2015

Hillary for America

Hillary Clinton har via flera kanaler, däribland Twitter, låtit meddela att hon ställer upp som Demokratisk presidentkandidat. Detta efter att USA – och på många sätt också världen – i månader väntat på just det beskedet.

Hillary Clintons tweet.

Hillary Clintons tweet.

Hennes tweet har förmodligen filats och slipats på i månader. Med fokusgruppsundersökningar på användningen av ordet champion osv. Det är ju så det funkar i de amerikanska kampanjmaskinerierna. Ett populärkulturellt inslag på samma grej är scenerna ur House of Cards när Fran Underwoods fru, Claire Underwood, får reda på att hon bör ha blont hår eftersom fokusgrupperna säger så.

Clinton själv har dock länge varit undvikande på frågor kring hennes – då – eventuella kandiderande, men i höstas avslöjades det att Hillary Clinton skrivit avtal med en fastighetsägare om att hyra en ansenlig mängd kvadratmeter kontorsyta i centrala New York, avtalet verkade löpa väldigt lämpligt över kandiderings- och kampanjperioden.

En del experter säger att det här är ett bevis på hur magert utbudet inom demokraterna är vad gäller återväxten på duktiga och kompetenta politiker. Jag tror snarare att det inom Demokraterna finns ett enormt sug efter att inte bara ha varit först med USA:s första färgade president, utan också USA:s första kvinnliga president.

Men i över ett år har en grupp som kallar sig ”Ready for Hillary” lobbat aktivt i USA för att få Clinton att ställa upp som kandidat. Stödet för Clinton är utifrån sett starkt och nu anses det Demokratiska primärvalet vara klart, enligt många. Själv tror jag det kan bli spännande. Vi ska komma ihåg att hon ställde upp 2008 redan, då Obama klev fram som en lysande stjärna. Även då var hon till viss del favorit.

”Hillary for America” verkar i alla fall vara Clintons valspråk i kampanjande. Noterbart är att hon använder sitt förnamn, Hillary, istället för – och som traditionen ofta gjort gällande – att använda efternamnet.

Kitty Kurth och Kevin Lamp, på Four Bjuder in. Ett seminarium om amerikansk politik.

Kitty Kurth och Kevin Lamp, på Four Bjuder in. Ett seminarium om amerikansk politik.

I höstas arrangerade vi på Four PR ett seminarium med de amerikanska valstrategerna Kitty Lurth och Kevin Lampe. Kurth är idag rådgivare åt USA:s vice President Joe Biden och Lampe är tidigare talskrivare åt Obama och politisk konsult. De hade en del tankar om Clintos eventuella kandidatur.

Kitty Kurth sa på seminariet att hon hoppades på Hillary Clinton som nästa Demokratiska president, även om hon då i augusti 2014 sa att en gnagande känsla i henne talade för att Clinton ev inte skulle ställa upp. Lampe, å sin sida, bedömde det däremot då som mycket troligt att Clinton skulle komma att kandidera. Såhär sa han då:

– Jag tror inte som Kitty. Jag tror Hillary kommer kandidera. Däremot kommer hon inte nödvändigtvis vinna tack vare att hon gör ett jättebra jobb, utan snarare på grund av att Republikanerna gör ett uselt jobb. De har det riktigt kämpigt just nu.

De trodde också då att Joe Biden skulle kunna tillkännage sin kandidatur, men endast om Clinton inte valde att kandidera. Således kan vi nog tro att Biden inte kommer ställa upp mot Clinton i de Demokratiska primärvalen.

Kitty Kurth pratade också om hur viktigt det vore med en kvinna som kandidat:

– Jag vill att Clinton ska ställa upp och vinna. Det vore så viktigt för de här generationerna som växt upp nu under en svart presidents ledarskap. Förstå om de också får uppleva en kvinna som president. Den genomslagskraft som minst 12 år med andra ledare än en vit äldre man har är enorm. Unga människor av alla ursprung eller kön kommer växa upp med övertygelsen att alla kan bli president. Det är viktigt.

Oavsett hur det går kommer det bli riktigt intressanta primärval, men också ett kittlande och spännande slag om Vita Huset. Frågorna är många.

Vem blir tillslut Demokraternas kandidat? Blir det Hillary eller dyker det upp en ”ny Obama” även i de här primärvalen? Vem blir Republikanernas ”front runner”? Blir det Jeb Bush, som redan meddelat att han vill bli president?

Svaren lär komma. Clinton använder än så länge sin hemsida som plattform: www.hillaryclinton.com

Vill ni läsa hela sammandraget från seminariet med Kurth och Lampe så hittar ni det här>

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.