Vi intresserar oss för amerikanska varumärken och amerikansk politik
Skrivet av

Martin Ruist

11 oktober
2016
11 oktober
2016

Vi intresserar oss för amerikanska varumärken och amerikansk politik

Medlemskap i Amerikanska handelskammaren i Sverige
Det finns över 1000 amerikanska företag i Sverige. Eftersom vi jobbar med PR för utländska företag i Sverige och Skandinavien ser vi så klart amerikanska företag som en affärsmöjlighet, och då är det naturligt för oss att värna och vilja utveckla de kommersiella relationerna mellan Sverige och USA. Därför är vi sedan i somras medlemmar i Amerikanska handelskammaren i Sverige.

Förutom att vi vill utveckla affärer mellan USA och Sverige har vi också ett personligt intresse för USA, och följer händelser där – nu naturligtvis det oerhört spännande, stundande presidentvalet. Och förutom möjligheten att utveckla affärsrelationerna USA–Sverige så ger medlemskapet i AmCham också tillgång till deras många spännande och utvecklade seminarier.

Oktobermöte med AmCham i Stockholm
I veckan var det dags igen, och den här gången hade AmCham tillsammans med amerikanska ambassaden fått hit två kongressledamöter som satt och resonerade kring valet, vem som faktiskt har chans att vinna och vilka konsekvenserna blir av det.

Det kanske allra mest intressanta, ur vårt perspektiv, som kongressledamöterna Larry LaRocco och Scott Klug reflektera kring var förmodligen framtiden för de frihandelsavtal som USA just nu håller på att förhandla: TTP mellan USA och Stillahavsländerna och TTIP mellan USA och Europeiska unionen.

För oss som litet bolag som gärna säljer tjänster till amerikanska företag skulle TTIP naturligtvis innebära otroliga lättnader och möjliggöra för oss att lättare utöka vår marknad. Men Larry och Scott konstaterade båda att både TTP och TTIP kan hänga löst oavsett vem av kandidaterna som vinner i november.

Donald Trump har aviserat att han vill stoppa både TTP och TTIP och dessutom riva upp NAFTA (North American Free Trade Agreement som gäller mellan Kanada, Mexiko och USA).

Hillary Clinton å sin sida har också uttryckt misstro mot avtalen och sagt att hon vill stoppa dem. NAFTA skrevs under när hennes man Bill Clinton var president och hon har tidigare talat väldigt varmt om det avtalet, men har nu alltså ändrat sina tongångar.

TTIP verkar alltså hänga löst oavsett vem som vinner, vilket vi naturligtvis tycker är tråkigt.

.

amcham

.

Tidigare kongressledamöterna Scott Klug och Larry LaRocco på besök hos Amcham.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.