När ett skjul blev Londons hetaste restaurang – med effektiv PR
Skrivet av

Fredrik Stengarn

24 januari
2018
24 januari
2018

När ett skjul blev Londons hetaste restaurang – med effektiv PR

Hela grunden för att skapa bra PR-kampanjer är att förstå sina målgrupper. Ju mer du vet om de du vill bygga relationer med, desto bättre blir resultatet. Dessa kunskaper i kombination med riktigt vass kommunikation blir obehagligt effektivt när det handlar om att påverka människor och skapa en världsbild som passar dina egna intressen. Men det är också omåttligt svårt att balansera på den där tunna knivseggen – ett felsteg och din tänkta PR-succé blir en skandal.

En del saker blir en PR-succé av natur, dvs det finns ingen genomtänkt strategi. Desamma kan sägas om PR-skandaler. Som PR-byrå hjälper vi våra kunder att lotsa sig igenom de eventuella fallgropar som kan dyka upp för just deras verksamhet ur ett PR- och kommunikationsperspektiv.

Sen finns det de som bara råkar lyckas med en PR-kupp, utan att egentligen ha någon större tanke bakom det. En sån person är VICE-reportern Oobah Butler, som ville se hur mycket han kunde påverka TripAdvisors topplista över Londons restauranger.

Under ett halvårs tid byggde han upp bilden (!) av att han drev Londons hetaste restaurang med namnet ”The Shed at Dulwich”. Restaurangen klättrade på TripAdvisors rankinglista och nådde tillslut plats nummer 1 över Londons bästa restauranger – trots att ingen faktiskt ätit en smula på den påhittade restaurangen.

Men Butlers förståelse för hur TripsAdvisors system fungerar och kunskaper om vilka trender som råder just nu i restaurangvärlden, dvs vad konsumenterna vill ha, blev genast en succé. Hans lilla skämt-restaurang blev tillslut så nedringd av människor i jakt på ett bord att han bestämde sig för att öppna den på riktigt.

Man kan säga att han kokade soppa på en spik (även om det inte var en av rätterna på hans meny). Även om detta inte är en regelrätt PR-kampanj eller insats från en organisation för att bygga vare sig varumärke eller skapa opinion/debatt/uppmärksamhet för en viss fråga så tycker jag ändå det är ett starkt exempel på hur ruggigt effektiv kommunikation kan vara.

Ett litet medskick är dock att det aldrig är bra att luras, om man inte har tänkt igenom det. Ett exempel på där en fejkad PR-idé lyckades med nästan samma sak som Oobah är Lidls pop-uprestaurang Dill. Något som de flesta tyckte var ett smart och kreativt sätt att visa att Lidls varor minsann var goda nog för en lyxkrog.

Och ett exempel där man inte lyckades balansera är Marabous försök att lansera nya Marabou Black med artisten Tommy Nilsson, som bytte artistnamn till Black. Främst var det Nilssons fans som blev sura, även om en och annan tog det med glimten i ögat – inte minst huvudpersonen själv.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.