I juni väljer vi vilket Europa vi vill ha
Skrivet av

Hannes Kataja

22 maj
2024
22 maj
2024

I juni väljer vi vilket Europa vi vill ha

Med mindre än tre veckor kvar till EU-valdagen kändes det på sin plats att påminna om att det faktiskt är ett val som snart går av stapeln. Kanske en given fakta för många av er, men tyvärr inte något som alla känner till eller bryr sig om. Men det är ett viktigt val och det kommer i någon mån påverka vilken politik som kommer att föras under de kommande fem åren.

En färsk undersökning som TV4 har låtit göra visar att endast 59 procent är säkra på att de ska rösta i EU-valet. Det är förvisso högre än deltagandet vid förra EU-valet som låg på omkring 55 procent, men det är ändå tydligt att mer behöver göras för att få upp intresset.

Men hur ska man förstå vad valet handlar om? Och vad tycker egentligen partierna? För att hjälpa till i den politiska och praktiska djungeln har jag satt ihop några länkar som kan vara bra att ha för att få lite bättre koll.

Valmyndigheten – en tacksam guide kring allt det praktiska
Oavsett om du röstar för första gången eller har varit med några gånger så kan det alltid dyka upp praktiska frågor. När får jag rösta? Vart får jag rösta? Svar på dessa frågor och många fler hittar du på Valmyndighetens sida om EU-valet. Där kan du även beställa nytt röstkort om ditt skulle försvinna.

Europaparlamentet har också tagit fram en sida om EU-valet. Där kan ni även hitta länkar till parlamentets olika partigrupper som våra svenska partier ingår i.

Vad tycker partierna i frågan som är viktigast för dig?
Alla partierna som ställer upp i EU-valet har listat sina prioriteringar på EU-nivå. Tänker inte lista alla hemsidorna här, men tipset är att googla utifrån dina hjärtefrågor och ta reda på vad partierna vill. Kan också passa på att nämna SVT:s EU-val Valkompass som kan ge en fingervisning om vart partierna står i frågorna som är viktiga för dig. Valkompassen hittar du här.

Som brukligt i EU-valsammanhang finns det också uppstickar-alternativ som får mycket plats i medierna. Tänker försöka att undvika att namedroppa men förmodligen kan en del av er lista ut vilket initiativ jag pratar om.

Spelar det någon roll vad du röstar på? Är det ens värt att lägga sin tid?
Det korta svaret är ja. Politiken som det beslutas om i Europaparlamentet påverkar beslut som tas hemma i din kommun men också i din region. Och partierna och representanterna som ni väljer att lägga er röst på representerar olika inriktningar för vart Sverige och Europa ska ta vägen framöver. Och gällande frågan om det är värt att rösta så vill jag uttrycka mig så tydligt som det bara går: Ja! Använd din demokratiska rättighet. I delar av världen får du inte ens rösta och i vissa länder får du rösta, men där finns det i princip bara ett alternativ.

Vän av ordning kanske noterade att jag lyckades skriva ett helt inlägg utan att nämna när valdagen är. EU-valdagen 2024 är söndagen den 9 juni, men det går att förtidsrösta från och med onsdagen den 22 maj. Och röstkortet kommer hem på posten.

Så använd din röst. Det kommer jag göra.

Hannes Kataja
PR-konsult, med en bakgrund som politisk tjänsteman

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.