Almedals-update från Fredrik: 4th of July med mera
Skrivet av

Fredrik Stengarn

4 juli
2016
4 juli
2016

Almedals-update från Fredrik: 4th of July med mera

Söndag 3 juli

Installering och förberedelser. Så stavades söndagens insatser.

Hektiskt värre! 
Gårdagen (söndag) var minst sagt hektiskt. För vår del handlade om att ta sig ut till Gotland och installera oss i Four PR-huset som ligger mitt i centrala Visby. Söndagen bestod också av en hel del förberedelser inför de kunduppdrag som vi har på plats.

IMG_2379

EU-vurm från Björklund
Kvällen avslutades med Jan Björklunds EU-vrumande tal, något som minst sagt kan sägas ligga i tiden iom Brexit. Björklund slog hamrade in i folkmassorna (och tv-tittarna) att Liberalerna är Sveriges EU-vänligaste parti. Han menade att vi behöver snarare mer än mindre av EU-inflytande. Läs talet i sin helhet här!

Måndag 4 juli

På måndagen handlade allt om seminarier. Och lite mingel.

Örebro i Almedalen – bygg, bygg, bygg och lite mer bygg
Örebros närvaro under årets Almedalsvecka är minst sagt uppskattad. Martin Willén på Örebro kommun kan vara den flitigaste av delegationens medlemmar. Han talar på flera seminarier om hur Örebro nu mer jobbar efter Örebro.modellen vid byggprojekt, framförallt handlar det om att påbörja planeringen redan innan mark har anvisats. Det snabbar på processen och är egentligen tvärt emot hur man brukar göra. Örebro kommuns seminarier under måndagen var väldigt välbesökta. Följ Örebros framfarter här! 

IMG_2450

Marcus Oscarsson gratulerade amerikanerna på 4th of July…

… när han inledde AmChams seminarium om det amerikanska valet, i en minst sagt kvävande lokal. Några slutsatser som drogs av panelen, där Oscarsson bland annat ingick, var att det var ett misstag att hantera Trump som en clown. Samtidigt som de flesta landade i att Clinton kommer ta hem det till syvende om sist. En annan sak som togs upp var att USA:s tredje partialternativ Libertarian Party för första gången har en reell chans att plocka mark (men absolut inte vinna) inte minst tack vare deras populära ledare Gary Johnson, och de facto att många Republikaner som ogillar Trump kan tänka sig Johnson istället.

Ytterligare en sak som man slog fast var att många av väljarna som sympatiserar med Trump riskerar att fastna i sina egna små bubblor om hur världen och USA ser ut. Exempelvis oroas man av Facebooks nya algoritmer som gör att man endast ser innehåll som man kan tänkas sympatisera med. Vilket i praktiken kan innebära att någon som bara följer främlingsfientliga sidor och läser den typen av material också får mer av sådant i sin feed.

IMG_2451

”Madam ambassador!”

På kvällen spenderades såklart dagen hos Landshövdingen på Gotland som tillsammans med AmCham och den amerikanska Ambassaden bjöd in till 4th of July-firande. Fick en pratstund med Ambassadör Azita Raji – en fenomenal person som verkligen känns helrätt. Utöver henne pratade vi också med våra vänner Kitty Kurth och Kevin Lampe, två amerikanska valstrateger som jobbat ihop med bland andra Barack Obama och Joe Biden. Och som grädde på moset blev det en pratstund med Sveriges generalkonsul i New York: Leif Pagrotsky. En slutsats vi kan dra av alla samtal är att relationen mellan Sverige och USA aldrig varit så tät och varm.

IMG_2452

IMG_2456

Lööf + småföretag = sant?

Om Liberalen Björklund ville plocka EU-poäng så försökte Centrrledaren Annie Lööf att plocka småföretagarpoäng. Hennes tal var säkert och på sitt sätt ganska dystopiskt. Hon målar upp en farlig och orolig omvärld som kräver ett Centerparti och i förlängningen ett Alliansstyre.  Den stora poängen från Lööf var att slå fast att Centerpartiet vill ha fler enkla jobb, uppåt 80 000 st faktiskt, som ett substitut för bidrag. Man kan tänka sig att C vill appellera till Moderata väljare, i synnerhet företagare.

Det var alles! Nästa gång är det någon av mina kollegor som skriver.
/Fredrik

Ps. Vill ni träffa oss i Almedalen? Hör av er! Ds.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.