Så skapar du videomarknadsföring med din smarttelefon
Skrivet av

Johanna Lidman

31 juli
2020
31 juli
2020

Så skapar du videomarknadsföring med din smarttelefon

En smarttelefon räcker långt när du ska skapa en professionell video. Moderna mobiler innehåller i de flesta fall en bra kamera och bra inspelningsmöjligheter. I detta blogginlägg guidar vi dig genom hela filmningsprocessen – från hårdvara till redigering. Vår förhoppning är att inspirera och förmedla hur lätt du kan få ihop ett bra material till din digitala marknadsföring, med fokus på sociala medier.

Teknisk utrustning
Din mobil är den viktigaste hårdvaran när du ska filma och förser dig med kamera, inspelningsmöjligheter och mikrofon. Men med några, ofta billiga, hjälpmedel kommer din video genast se betydligt mer professionell ut. Vi rekommenderar därför följande tillbehör:

  • Ett stativ, alternativt motordrivet stativ/videostabilisering, exempelvis Dji Osmo Mobile:

Stativet gör det möjligt att ställa ifrån dig mobilen när du vill filma från ett specifikt läge. Du kan också hålla i stativet, som då ser till att mobilen inte påverkas lika mycket av handens rörelser. Med det motordrivna stativet kan du få till svepande rörelser, och använda olika funktioner som gör att mobilen rör sig automatiskt.

  • Externt ljud i form av en mygga, exempelvis från Rode:

Genom att använda en mygga/mikrofon får filmen en helt annan ljudkvalitet än om du plockar ljudet direkt från telefonen. Ett alternativ är att använda mobilens hörlurar som mikrofon.

  • En professionell filmapp för din mobil, exempelvis FiLMiC Pro (lite överkurs):

iPhones egen kamera filmar exempelvis i olika ”frame rates”, vilket gör att när du lägger in filmen i ett redigeringsprogram för att klippa och redigera, så finns risken att ljud och bild inte synkroniseras. Genom att använda en filmapp kan du ställa in frame rate i förväg. Det finns både betal- och gratisversioner av filmappar.

  • Videoredigeringsprogram/app, exempelvis iMovie eller Premiere Pro:

Med ett redigeringsprogram får du möjlighet att klippa och klistra, ändra om och lägga till ljud, skriva in textning med mera. Det finns både betal- och gratisversioner av redigeringsprogram/appar.

Förberedelser
Ska du göra en film för Facebook, Instagram eller Twitter så bör den inte bli längre än 30 sekunder. Skapar du innehåll för YouTube så kan filmen vara längre. Viktigt att tänka på är att fånga tittaren under de första tre sekunderna, då dagens konsumenter av rörligt innehåll inte har tid att vänta.

Beroende på var du vill publicera din film behöver du tänka på att filma vertikalt eller horisontellt. För till exempel YouTube, LinkedIn och Twitter fungerar liggande format bäst. Ska du publicera något på Instagram Stories så ska du hålla mobilen i ett vertikalt läge. För Facebook och Instagram är det fyrkantiga 1:1 formatet bäst.

Välj rätt omgivning
Innan du börjar filma behöver du kolla av hur omgivningen ser ut där du ska spela in. Det är en fördel att filma på en plats med mycket naturligt ljus. Fundera också över vilken bakgrund som kommer med – undvik gärna ett rörigt intryck där detaljer tar upp för mycket fokus från ditt budskap.

Kameran rullar
Då är det dags att filma. Om du filmar människor så gäller det att att få personerna att känna sig bekväma och avslappnade. Om du filmar dig själv på nära håll är ett tips att titta in i mobilens kameralins, inte på skärmen.

Beroende på vilken typ av film du ska spela in så finns det olika saker att tänka på. Om vi utgår från att vi filmar en intervju, så blir själva intervjusamtalet basen till filmen. För att få filmen mer levande kan du använda dig av omgivningsbilder. Det kan vara att du filmar natur runt platsen där du spelar in, närbilder på de personer som du intervjuar och så vidare. Omgivningsbilderna filmar du utan ljud.

Dags för redigering
Redigeringen gör du med fördel i ett videoredigeringsprogram eller app. Klipp bort det som känns överflödigt, och se till att du fångar filmens budskap på bästa sätt. I det här läget kan du lägga in bakgrundsljud eller musik för att ändra stämningen i filmen.

En viktig del att tänka på när du skapar film för sociala medier är att många tittar utan ljud. Lägg därför in textning på bilderna, gärna vit text på svart remsa, så syns det extra bra.

Stort lycka till med ditt videoskapande!

Johanna Lidman
PR-konsult

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.