Våga plocka upp mobilen och skapa videomarknadsföring!
Skrivet av

Johanna Lidman

25 september
2018
25 september
2018

Våga plocka upp mobilen och skapa videomarknadsföring!

Medievardagen blir mer och mer rörlig, för att vi helt enkelt gillar att se videos. Rörlig bild aktiverar fler sinnen än vad en stillbild gör, och ger upphov till känslor. Det i sin tur gör att vi lättare kommer ihåg det budskap som ska förmedlas. Det är just därför som rörligt innehåll lämpar sig så bra för marknadsföring. Vi tänkte dela med oss lite av våra erfarenheter kring just videomarknadsföring och hur du går tillväga för att skapa rörligt innehåll – det enda du behöver är en smarttelefon och något att berätta om. Typ.

Att rörligt innehåll engagerar och berör är ett faktum. I det digitala rummet där vi vanligtvis inte har utrymme för att uppleva ett varumärke genom att klämma och känna, blir dessa egenskaper en viktig faktor att ta tillvara på.

När du ska börja planera din videomarknadsföring så är den viktigaste delen av arbetet själva stunden innan du börjar filma. Här ligger fokus på att lista mål, målgrupp och budskap.

Sätt tydliga mål
Bestäm dig för vad du vill uppnå med videon. Vill du driva mer trafik till er hemsida? Skapa förtroende för ert varumärke? Visa upp en produkt? Driva på försäljning? Det kan till exempel vara ett övergripande mål, tillsammans med fler mindre delmål – exempelvis x antal besökare till hemsidan. Genom att sätta upp tydliga mål kan du i efterhand följa upp och jämföra med det faktiska resultatet.

Definiera din målgrupp
Fundera på vem du vill ska se videon. När du har det klart så blir det lättare att anpassa ditt budskap och hur du vill filma rent tekniskt – så det passar just din målgrupp. Har du inte koll på din målgrupp? Då är det kanske dags att du sätter dig ner och gör en målgruppsanalys.

Hitta rätt budskap
Budskapet måste komma tidigt för att fånga tittarens uppmärksamhet. Här gäller det att komma till kärnan snabbt – fokusera på det mest väsentliga. Det optimala är att formulera ett budskap som verkligen engagerar er målgrupp, vilket ställer krav på att ni känner den väl.

Bra att veta när du ska börja filma
Sedan kommer vi till själva videoinspelningen. Hur gör du rent praktiskt? Vad behöver du för hårdvara? Ladda ner vårt White Paper ”Så skapar du videomarknadsföring med din smarttelefon” för att ta del av våra bästa tips.

Lite statistik…
I rapporten ”Svenskarna och internet 2017”, som berättar om svenskarnas internetvanor, beskrivs det hur fler och fler internetanvändare använder nätet för att titta på rörlig bild i alla dess olika former. Rapporten berättar att film- och videotittandet på internet har ökat kraftigt på senare år. Från att ha legat kring 50 procent åren 2011-2014, till över 80 procent 2017. Framförallt har det dagliga tittandet mer än fördubblats på tre år – från 9 procent 2014 till 27 procent 2017. Det poängteras att ökningen skulle kunna ha att göra med att fler och fler hushåll har fått fast bredband med högre kapacitet såväl som att mobilnäten har blivit utbyggda med en nästan rikstäckande 4G-teknik.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet: Svenskarna och internet 2017

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.