Örebroarna får inte plats på en kändisvägg
Skrivet av

Fredrik Welander

20 juni
2017
20 juni
2017

Örebroarna får inte plats på en kändisvägg

De senaste dagarna har det diskuterats om Örebro ska ha en egen kändisvägg. För att liksom profilera staden. Både namn på kända örebroare och platser har diskuterats. Vi tycker att diskussionen missar de viktigaste personerna, nämligen alla de människor gör Örebro känt idag.

NAs chefredaktör Anders Nilsson har väckt ett förslag om att Örebro borde ha en egen kändisvägg. Nyckelfonden har någon liknande tanke och platsen de tänker sig är flygplatsen.

Oavsett plats: Vem representerar samtidens Örebro? Vi kan bli väldigt mycket bättre på att berätta om det Örebro vi bygger just nu. Om människorna som gör det. Det är vi som skapar den där attraktionskraften, som gör att andra vill komma hit. Som så att säga sätter Örebro på kartan. Och det är knappast så att vi saknar spännande berättelser. Ingen gör bättre PR för Örebro är vi som lever och bor här just nu. Oavsett om du är född i Örebro, Skinnskatteberg, Malmö, London eller Mogadishu.

Vi kan kopiera andras sätt att känna stolthet över de som gör saker som sprider sig. De som berör andra. Men, vi tycker att vi kan lyfta själva originalen. De som varje dag skapar de där känslorna, inspirationen och framtiden. Inspiratörer och förebilder. Om vi lite ängsligt letar efter rätt namn, för att fåfängt fånga någons uppmärksamhet i en passage eller ingång, då riskerar vi att missa den allra viktigaste berättelsen. Den som berättas varje dag.

I Anders Nilssons ursprungliga förslag noterar vi att av de exempel på Örebro-kändisar han nämner så är 6 kvinnor och 21 män. Och det speglar väl hur vi sett på viktiga människor historiskt. De har varit män. Men dagens och framtidens Örebro ser inte ut så. Därför behöver vi visa verkligheten, i Örebro är människor olika.

För ett par år sedan gjorde Örebrokompaniet kampanjen This is Örebro. Där delade örebroarna med sig av sina bästa platser och upplevelser. Gör det igen, men berätta istället om människorna. De vanliga örebroarna. Där är vår vägg. Och den kommer knappast att vara statisk. Väggen ska dessutom vara där människor är, snarare än bara i en halvtom ankomsthall på flygplatsen. Människor är på olika platser. Därför bör de där berättelserna poppa upp lite här och där, som Anton Hjärtmyrs stora popcorn från OpenART 2015.

Gör gärna en traditionell kändisvägg, men låt oss inte stanna där. Örebro och örebroarna är större än så. Vi får inte plats på en enda vägg.

Fredrik Stengarn
Fredrik Welander

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.