Fem tips för ett riktigt möte
Skrivet av

Fredrik Welander

27 september
2018
27 september
2018

Fem tips för ett riktigt möte

Vill du bjuda in människor till ett möte? Har du något viktigt att berätta? Ett riktigt möte skapar och utvecklar relationer mellan människor. Vad dessa relationer leder till kan vi inte alltid veta, men att vara anledningen till att de utvecklas är ofta viktigare än vi tror. Så fortsätt att skapa möten. Det kommer stärka dig, din organisation och de du vill påverka.

Jag har listat fem tips på hur du ser till att mötet blir bra och skapar värde för de människor du vill bjuda in. Det handlar i grunden om relationer. Det är ju därför vi möts.

1. Var rätt värd: Bjud in rätt människor
Vi är många som vill göra bra möten. Inte sällan påkostade och snygga sådana. Men, varför vill vi bjuda in människor och vilka vill vi bjuda in? Alldeles för många möten är dåligt maskerade säljinsatser där den som bjuder in inte bryr sig tillräckligt mycket om gästernas behov och stör mer än de tillför. Många möten blir stora och opersonliga, istället för mindre och personliga. Sätter du en talare på scen för att underhålla eller vill du att människor ska tänka?

Det är viktigt att du gör din research och bjuder in människor som faktiskt har nytta av mötet eller det du erbjuder. Det kan låta lätt, men många navigerar fel här. Det är inte den som lockar flest människor till sitt möte som vinner, det gör den som får bäst människor. Och bäst människor får du till ditt möte genom att vara relevant. Relevant blir du genom att erbjuda ett verkligt mervärde genom din inbjudan. Så lyssna på de människor du tänker bjuda in i förväg.

2. Var en bra värd: Behandla människor med respekt
Människorna som kommer till ditt möte är inte några lättmanipulerade objekt. Gör ditt möte personligt. Från inbjudan till uppföljning. Gör det enkelt för dina gäster att känna sig välkomna, anmäla sig och delta. Gör det lätt för människor att mötas. Krångla inte till det. Se till att människor känner sig delaktiga och inkluderade. Dela inte upp dem i vanliga och ovanliga (till exempel genom att servera saker som inte alla kan äta). Vilka sätter du på scen? I panelen? Bara män? I så fall är det dags att tänka om.

Respektera människor helt enkelt. Möt dem.

3. Stör inte: Lita på dina gäster
Skapa mötet, men låt gästerna vara. Du måste lämna tid för gästerna att agera själva. Ta inte upp hela mötestiden med program där de reduceras till åskådare – gör dem till deltagare. Låt dem prata med – och lyssna på – varandra. Där kommer de att vara som allra bäst. Du skapar arenan, själva mötesplatsen, men de skapar själva den verkliga nyttan. Du bidrar med samtalsämnen, men styr inte samtalet. Det klarar dina gäster bra själva.

4. Välj rätt miljö: Platsen är viktig
Platsen är viktig. Det ska förstås vara lätt att ta sig till och från mötet. Inte bara med bil. Men, det är också viktigt att platsen gör mötet bättre. Störst och billigast styr valen av plats för ofta. I själva verket är det andra saker som kommer att stanna kvar i människors upplevelse. Välj rum som är gör mötet och de viktiga samtalen bättre. Tänk på dagsljus, ljud och möjligheterna för människor att komma undan en stund. Och framför allt, kom ihåg, att under ditt möte är även lokalen din, så välj den tjänsten och servicen med omsorg.

5. Följ upp: Hjälp människor att fortsätta mötas
Fortsätt att stärka relationen efter mötet. Kontakta dina gäster. Fortsätt att föra samman människor. Du var anledningen till mötet. Fortsätt bidra genom att stärka de relationer som mötet ledde till.

Om rätt relationer utvecklas så kan det hända att du behöver göra ett möte till. Och ett möte till.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.