Sanders var given vinnare i New Hampshire
Det amerikanska primärvalet är i full gång. Många beskriver det föraktfullt som en cirkus, andra som att det är en genuin folkrörelse med äkta engagemang. I Iowa, den första av staterna som höll primärval, vann Clinton demokraternas nominering med knapp marginal före Sanders (som skrällde). Och på den republikanska sidan var det Ted Cruz som tog hem spelet, med ganska stor marginal före Trump som god två och Rubio som säker trea.
I går kväll var det primärval i New Hampshire. Staten där experterna satt makten i arbetarväljarnas ruggade händer. Inför tydde allt på att socialistiske demokraten Bernie Sanders och att den spektakuläre kapitalisten Trump skulle vinna sina respektive partiers val. Och så blev det.
Sanders får i och med segern vind i seglen. Sannolikt kommer fler väljare att se honom som någon att räkna med. Samtidigt ska vi komma ihåg att segern i New Hampshire var väntad. Clintons har sig själv som största hinder just nu, att hon är en för välkänd demokratisk politiker – hon är etablissemanget, som står i bjärt kontrast till Sanders revolution-retorik. Han vill riva Washington och bygga något nytt, hon vill renovera.
Han vill riva Washington och bygga något nytt, hon vill renovera.
På republikanska sidan vann Trumph, också ganska väntat. Även han kommer få vind i seglen. Vore jag hans rådgivare skulle jag försöka få honom att ta det förtroendekapital som den här segern ger och försöka tona ner sig inför kommande primärval. Men det kommer ju inte ske, eftersom han är övertygad om att hans stil kommer gå hem även i ex South Carolina. Vilket jag inte tror.
Även den ”progressiva” republikanska kandidaten Kasich gjorde bra ifrån sig, vilket är en skräll. Jag hade faktiskt räknat ut honom. Samtidigt är New Hampshire alltid New Hampshire. Och Kasich budskap appellerar till väljarna där. Never the less imponerande, med tanke på att han i republikanska mått mätt anses för mycket mitten (och inom deras parti således vänster).
Vi ska dock inte räkna ut Rubio som återigen knep en tredjeplats. Det kan vara början på något stort för honom. Han utkristalliserar sig som ett stabilt val i ett annars rörigt republikanskt parti.
——-
Fredrik, som är Four PR:s USA-nörd, kommer titt som tätt att rapportera från det amerikanska valet.
Du har väl inte missat att Four PR arrangerade ett USA-valsseminarium i Örebro med de amerikanska valstrategerna Kitty Kurth och Kevin Lampe? Spana in det här!