Hemma hos: Kaffemästaren
Skrivet av

Johanna Lidman

26 september
2016
26 september
2016

Hemma hos: Kaffemästaren

markus


Markus Kurt och Matteus Slivo driver butiken Kaffemästaren på Drottninggatan i Örebro, en butik med fokus på riktigt bra kaffe och leverantör till Four PR. Matteus har jobbat i branschen i 15 år, är utbildad Master Barista och har varit både deltagare och domare i barista-SM. Det var Matteus som väckte intresset för kaffe hos Markus som vi intervjuar.
– Kaffe blir en helt ny värld för många som kommer in hit, och vi älskar att prova allt, säger Markus.

Hur allt började
– Matteus drog in mig i detta för ca sex år sedan. Jag bodde inte i Örebro från början och varje gång jag var här på besök så tjatade Matteus på mig att jag skulle smaka på en massa olika kaffesorter och säga vad jag tyckte. Jag tyckte det smakade kaffe. Kaffe som kaffe liksom. Han blev uppriktigt besviken på mig, eftersom det var så viktigt för honom, säger Markus.

Markus minns en gång då han återigen blev ombedd av Matteus att smaka en espresso, att han då bestämde sig för att hitta på vad han kände för kaffetoner för att göra Matteus glad.

– Jag ville inte göra honom besviken igen så jag låtsades att jag kände vad den smakade. Blåbär sa jag. Jag känner en blåbärston. Han bara tittade på mig och sa ”vart i helvete får du blåbär ifrån” och så gick han därifrån, skrattar Markus.

Markus följde med Matteus på olika tävlingar, bland annat barista-SM och han minns särskilt ett tillfälle då han fick träffa stora producenter och kafferostare från kaffevärlden.

Ett passion växte fram
– Det var första gången jag var med på en riktig kaffeprovning där kaffet stod uppradat, och jag fick chans att verkligen prova olika sorter direkt efter varandra. Då kunde jag plötsligt känna att den ena smakade mer sött än den andra och att den ena var mer syrlig och så vidare. Det blev enklare när det var kaffe mot kaffe. Sedan kom producenten Graciano Cruz fram till mig och började smaka av kaffet tillsammans med mig samtidigt som han förklarade smakerna och jag tror det var där mitt intresse för kaffe väcktes på riktigt.

Matteus, även ägare till Bara Vara hade haft idén av Kaffemästaren i bakhuvudet ett tag. Det var på initiativ av honom som det blev av. På Bara Vara serverade han kaffe som alla kunde avnjuta men han ville förmedla sin kunskap till sina kunder så att de även kunde avnjuta det hemma eller på jobbet och det var där idén av Kaffemästaren föddes. Sedan har de tillsammans utvecklat det till vad det är idag, och nu är de inne på femte året med Kaffemästaren.

Café, butik och rosteri
Idag har de även ett eget rosteri som ligger i Örnsro i Örebro där de rostar sitt eget kaffe – Pennybridge. Markus har nu även utöver kaffe börjat intressera sig för öl, te, vin och mat.

– Eftersom min smakpalett har utvecklats så har jag fått en helt annan uppfattning av smaker. När jag nu äter eller dricker något så smakar jag verkligen på det, och jag har lärt mig att kunna uttrycka vad det är jag smakar i ord, något som var väldigt svårt att göra i början.

Markus berättar för mig att vin har mellan 200-400 aromer medan kaffe faktiskt har hela 800 aromer.

– Med kaffe som odlas, skördas under ideala förhållanden och som vi sedan hittar rätt rostprofil till kan vi få fram alla möjliga smaker och toner. Pennybridges egna kaffesorter är ett exempel på hur olika det kan smaka. Man hittar allt från söta lätta toner till mörka och fylliga.

I kaffe som tas fram på rätt sätt, rostas rätt och så vidare kan man få fram en stor mängd smaker och toner. Pennybridge är ett exempel på ett sådant kaffe.

Kaffemästaren ska visa Örebro hur gott kaffe smakar. På Bara Vara kan Matteus servera kaffe på plats, men genom Kaffemästaren vill de kunna erbjuda samma goda kaffe till hemmet berättar Markus.

– Nu finns ju också möjligheten att få vårt goda kaffe på kontoret som exempelvis hos Four PR får, eller på restauranger. Vi vill helt enkelt hjälpa Örebro att höja kvalitén på kaffe, och i samma veva visa vår värld av kaffe.

Lycka till säger vi på Four PR!

Text: Manja Bååth

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.