Att möta studenter
Skrivet av

Fredrik Welander

6 februari
2017
6 februari
2017

Att möta studenter

Mötet mellan universitet och näringsliv pratas det en del om. Inte minst när det gäller allt positivt som kommer ut av mötet. På universitetet finns kunskap, erfarenhet och studenter som är mitt inne i en av de mest intensiva perioderna i livet. För mig finns det mycket gott av att återkommande röra mig i universitetsmiljön.

Jag försöker ta del av (för mig) relevant forskning inom områden som gör det lättare för mig att göra ett bra jobb. Jag vill gärna möta studenter för att ta del av deras drivkraft och kunskap också. Därför försöker jag bland annat hela tiden ha någon mentor eller rådgivare som är i utbildning, eller nyligen tagit examen. Ja, jag vet, det brukar vara åt andra hållet, men fler borde prova hur det är att ha en rådgivare som är betydlig yngre och mindre luttrad än en själv. Det är bra för inspiration, mod och kreativitet.

När jag kan erbjuda något liknande, för studenter eller forskare, så ställer jag gärna upp. Det har nu gått tjugo år sedan jag avslutade mina egna studier i kommunikationsvetenskap på det som då kallades kulturvetarlinjen vid det som då var Högskolan i Örebro. Tjugo år efter att jag blev färdig, så har jag kommit tillbaka till det som nu är Örebro universitet. Som extern föreläsare är jag med och leder två delkurser för studenter på Musikhögskolan. Kurser som handlar om presentationsteknik, personlig profil, varumärke och att formulera en plan för att kunna ta sitt musikaliska kunnande till samhället och marknaden. Det är otroligt roligt, men också skönt, att få ge tillbaka något. Att jag kan plocka erfarenheter från de här tjugo åren och erbjuda studenter erfarenhet och kunskap som jag tror att de har nytta av.

Ibland önskar jag att det var ännu närmare mellan Campus och de centrala delarna av staden. Eller att det fanns mötesplatser där vi kunde träffas mer spontant. För i mötet mellan universitetets och näringslivets olika delar så händer det bra saker. I det stora och i det lilla. På Four PR gör vi vad vi kan för att vara tillgängliga för studenter. Just nu har vi glädjen att ha kunniga Maya hos oss som praktikant under en längre period. Vi delar kunskap med varandra och det vinner vi alla på. Det är lätt att tro att samverkan mellan universitet och näringsliv kräver stora lösningar, triple helix-floskler och teknikparker. Så behöver det inte alltid vara. Mötet bygger också på att vi som arbetar i mindre företag gör oss tillgängliga. Och att vi faktiskt själva agerar för att få tillgång till allt det där fantastiska som rör sig runt ett universitet. Ibland ger vi, ibland tar vi men det är bara när vi möts som de där bra sakerna händer.

Jag är glad över att jag bor och jobbar i en universitetsstad. Och vill gärna vara med och bidra till de där mötena.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.