Personliga möten och Almedalsveckan
Skrivet av

Fredrik Welander

28 juni
2017
28 juni
2017

Personliga möten och Almedalsveckan

Årets Almedalsvecka innehåller seminarier jag leder, seminarier jag lyssnar på, viktiga manifestationer, musik, personliga möten och tid att njuta av Visby. Plus massor av hårt jobb i det lilla. Det blir en bra vecka.

Fyller på kalendern för nästa veckas intensiva besök i Visby och min tionde Almedalsvecka. Känner mig både inspirerad och lite kluven. Funderar på vad jag ska packa och hur jag ska hinna med allt som jag ska göra innan, under och efter den här veckan. Lämnar Örebro nånstans på natten mellan lördag och söndag.

Min vecka inleds med att jag leder/modererar två seminarier under måndagen. Det kommer att bli väldigt intressant att lyssna på kloka talare som berättar om stadsbyggnad i två av landets utvecklings-raketer, nämligen Örebro och Huddinge. (Rubrikerna leder till Almedalsprogrammet, tider och platser samt mer information.)

Vi ger arkitekten makten – ett pilotprojekt som vill bråka lite med branschen
Vilka mervärden kan skapas om arkitekten får större inflytande över processen och tar mer ansvar för ekonomi och genomförbarhet? Peder Hallkvist (stadsarkitekt Örebro kommun), Emma Jonsteg (Utopia arkitekter) och Johan Sahlberg (Skanska) samtalar med utgångspunkt om ett spännande projekt i Örebro.

Hur skapar vi det moderna samhället med hjälp av fler spårvägar?
Spårväg syd ger 18 500 bostäder i Huddinge. Då blir Kungens kurva en urban stadsdel, och Flemingsberg en tät stadskärna med fler kontor och mötesplatser. Hur planerar vi det moderna samhället? Vilka möjligheter skapar Spårväg Syd för regionen? Samtal på Business Arena Almedalen med representanter från Huddinge kommun.

Sen kommer jag att lyssna på flera olika seminarier. De som jag vet att inte kommer att missa är:

Hur kan en bättre järnväg mellan Oslo och Stockholm finansieras?
Bolaget Oslo-Stockholm 2.55 kommer tillsammans med andra att redovisa sina tankar om hur en bättre järnväg skulle kunna bli verklighet mellan Oslo och Stockholm.

Politisk korrekthet och populism – den postmoderna konsumtionsdemokratins öde?
Har politiken i den västerländska demokratin gått från statskonst till tummelplats för populism och politiskt korrekthet? Kommer den klassiska demokratin med det gemensamma goda och strävan efter det som är sant i centrum att överleva de sociala mediernas skrik och parallella nyhetsvärldar? Viktigt samtal med väldigt intressant panel.

Hur kan vi bygga nya bostäder med låga hyror?
Örebro kommun har nu som första kommun i landet tagit fram en modell som inom rådande lagstiftning innebär ett nytt sätt att skriva avtal med byggaktörer. Resultatet blir att det kommer produceras fler lägenheter med hyresnivåer som gör det möjligt för fler att ha råd att bo i nyproduktion. Viktigt och intressant.

Varför en regional nod för gestaltad livsmiljö?
Frågan om människors livsmiljö är för omfattande för en enskild aktör eller bransch att lösa. Därför behövs en ny samlad nationell politik för arkitektur, form och design. Ett komplement till den är regionala noder som samlar den kraft och kompetens som finns för att forma en hållbar och gestaltad livsmiljö över tid i hela Sverige. Skåne och Malmö går före. Intressant samtal, kunniga talare.

Fler flyktingar kommer att komma. Hur gör vi då?
Onsdag 5 juli, 12-12-45: Gotlands museum (Aktuell hållbarhet Arena). Carlos Rojas från Sweden Research leder samtal om hur kommuner och myndigheter kan bli bättre på att förbereda sig för framtiden.

Diasert med Intaj
Torsdag 6 juli 20.30–21.30, Vårdklockans kyrka. Det palestinska bandet Intaj från Jerusalem delar med sig av sin musik akustiskt och samtalar med Linda Brandemark om sitt skapande och om att leva i ett land i konflikt.

Almedalens minsta mingel
Four PR arrangerade förra årets trevligaste mingel. Även Almedalens minsta mingel. Så det känns ju fint att jag jobbar på den här byrån nu, så att jag får vara en av värdarna när vi gör Almedalens minsta mingel igen på onsdagen. Anmäl dig här.

Ser dessutom fram mot Örebros traditionella Grythyttemingel, Stora miljökvällen hos Aktuell hållbarhet och Huddinges fina mingel på Själsö bageri.

Mångfaldsparaden är veckans viktigaste grej
Nu när nazisterna tar plats på Almedalsveckan och till och med tillåts flytta och förändra förutsättningarna för Mångfaldsparaden så blir den paraden veckans allra viktigaste grej. Jag vill se alla på plats. Det är lätt att säga att en ska ta diskussionen på plats, och sen glömma bort det. Så följ med i den här paraden för tusan.
https://www.facebook.com/events/264512100683885/

Sena samtal i domkyrkan bra avslut
Jag försöker att avsluta mina dagar i domkyrkan. Där hålls fina Nikodemussamtal som är mycket lugnare och lite djupare. https://www.svenskakyrkan.se/nikodemussamtal

De små mötena är bäst
Sen håller jag rent för de där små personliga mötena. Promenader och samtal. Börjar försöka boka in människor jag vill lyssna på. Jag har haft tre livsavgörande sådana möten i Almedalen. Som förändrat mitt liv på olika sätt. Vill gärna ha flera sådana. Mina bästa möten händer i Botaniska, längs Strandpromenaden eller på biblioteket. De planeras ofta bara någon timme i förväg.

Och så njuta av Visby och Gotland
Havet drar i mig varje dag. Botaniska trädgården. Jag måste springa några mil genom stigarna på Galgberget, längs Strandpromenaden, till klinten söder om färjeleden. Jag vill äta på Leva. Jag vill ta mig bort från Visby en dag och vara nära naturen och någon jag bryr mig extra mycket om, som också är på Almedalsveckan.

Det blir nog en bra vecka igen.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.