Four PR valspanade på årets första Almedalsmingel
Skrivet av

Fredrik Stengarn

28 maj
2018
28 maj
2018

Four PR valspanade på årets första Almedalsmingel

I fredags arrangerade vi årets första Almedalsmingel – i Örebro. Fokus för kvällen låg, utöver att mingla, på våra valpsaningar inför höstens riksdagsval. Minglet arrangerades på Örebro läns museums innergård, vilket också var den sista aktiviteten för museet innan det nu stänger i nästan tre år för renoveringar. Så även om valspaningarna inte slår in, så kan vi i alla fall säga att kvällen blev historisk på något sätt. 

Från Four PR var det våra konsulter Fredrik (Stengarn) och Fredrik (Welander) som stod för de kvalificerade och modiga (!) valspaningarna. Veckor av analyser, tankearbete och omvärldsbevakning låg bakom respektive Fredriks spaningar.

Bådas analys utgick ifrån långsiktiga trender i väljaropinionen, fallande medlemstal för partierna och den retorik som de menar präglar det politiska samtalet. Där landade de i ett valresultat där tre partier – Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna – blir ungefär lika stora efter höstens riksdagsval. Sett över en längre tid, sedan 1994 har S förlorat ungefär hälften av sina väljare, M står still och SD har ökat sitt väljarunderlag med häpnadsväckande 6500 procent. Under mandatperioden som vi är inne i har i stort sett alla etablerade partier tappat medlemmar, men SD har ökat sitt medlemsantal med nästan 80 procent.

KD, MP och L – åker något av partierna ur Riksdagen?

  • Fredrik Welander tror inte att de två partier som legat sämst till i opinionen – KD och MP – kommer att kunna få till någon förändring i den politiska debatt som präglar valrörelsen utan går en framtid utanför riksdagen till mötes. L klarar sig kvar.
  • Fredrik Stengarn tror att MP klarar sig precis ovanför spärren på 4 procent, tack vare att miljöfrågorna ändå anses som viktiga valfrågor – och att de MP-sympatisörer som uttrycker missnöje i opinionen ändå på valdagen kommer lägga sin röst på MP. KD däremot har det tufft. De har legat under 4-procentsgränsen hela mandatperioden, något som de tidigare år lyckats undvika. Det gör att han tror de blir utan stödrösterna i årets val och därmed får lämna Riksdagen. L klarar sig kvar.

Blir SD största parti?

  • I en analys där det är viktigt att skilja på vad en vill och vad en tror kommer att hända landade Fredrik Welander i att SD blir största parti i riksdagen efter valet och att det kommer att krävas ett samarbete mellan något av de två största partierna för att riksdagen ska fungera. Eftersom han ser en tydlig retorisk rörelse från både S och M som närmar sig SD så tror Fredrik att något av partierna kommer att hitta ett sådant samarbete och att detta kommer att motiveras med att väljarna ska respekteras och att det är bättre att just vårt parti ingår i detta samarbete än att något annat gör det. Det är argument som använts tidigare.
  • Fredrik Stengarn delar bilden att S, M och SD har snarlik chans att bli största parti efter valet. Men i slutändan är det rimligt att tro att S håller ledarpositionen, om än marginellt. SD taktar sannolikt in på ungefär samma nivå som M.

Vilka regerar Sverige efter valet? Och kan det bli S eller M i egen regi?
Alternativet att S och M släpper fram den av dessa bägge som blir störst är en populär teori. Där förutsättningen är att de bägge partierna kommit överens om de stora dragen i politiken.

  • Fredrik Welander menar att den synen bygger på en världsbild där svensk politik även i fortsättningen definieras av dessa bägge partier. På lång sikt är detta inte en gångbar väg, och det är sannolikt att Sverigedemokraterna redan i detta val vuxit sig för starkt för att S och M ska kunna gå den vägen. Welander håller det inte för otroligt att Jimmy Åkesson regerar Sverige, i enighet med resonemanget i föregående punkt.
  • Fredrik Stengarn tror att det i en sådan eventuell lösning bara kommer kunna vara M som kan sitta själva i regering. Och göra upp med S, men också få med sig andra nödvändiga partier för att nå en Riksdagsmajoritet. Oavsett vilka andra partier detta är. Stalltipset från Fredrik är snarare att det, givet att KD åker ur, blir en S-ledd regering i koalition med MP, C och/eller L. Och passivt stöd av V (eftersom de inte kan väntas vilja rösta med M och SD). Åker inte KD ur Riksdagen heter statsministern istället sannolikt Ulf Kristersson och leder en Allians-regering i minoritet som söker stöd i olika frågor. En så kallad helgardering från Stengarn, som dock driver teori ett i första hand.

Ett tredje alternativ?

  • Fredrik Welander betonade att mycket av ovan resonemang handlar om spelteori och att en ideologisk väg ut ur detta istället kan vara en tydlig socialliberal samling där en verklig vision om framtiden för Sverige – där ex människovärdet och vetskapen om att människan inte överlever bakom stängda murar och ohållbara lösningar – står i centrum. En klar motvikt till dagens politiska Sverige-bild. Den rörelsen kan ledas av C, L och MP, men förutsätter att de släpper taget om en inlåst politik där allt präglas av ett förhållningssätt till en gammal värld där S, M och SD slåss om herraväldet. Om den världen fortsätter att vara verklighet, finns det inte riktigt plats för små socialliberala partier, konstaterar Welander.
  • Fredrik Stengarn delar tanken om att en ny allians, med socialliberal mittenpolitik skulle kunna vara ett attraktivt val för väljarna som idag inte stödjer SD, V och KD, samt inte tillhör den mest lojala M- eller S-skaran. Annie Lööfs Centerpartiet skulle kunna bli alternativets statsministerkandidat och tillsammans med MP och L driva en visionär motkraft till exempelvis SDs politiska agenda. Om alternativet kan uppbringa drygt 20 procent av väljarna är de en reell kraft som tillsammans kan utmana S, M och SD. Rent av bli det alternativ som får försöka bilda regering efter valet och förhandla i enskilda frågor med S eller M. Dock är detta avhängigt av att partierna ser mer till vad som gemensamt än vad som skiljer dem i det liberala gröna politiska mittenlandet. En annan brasklapp är att det är för sent inför 2018 års val att formera denna typ av allians, men inte orimlig till 2022.

Vem vann?
Efter valspaningarna fick mingelgästerna rösta på vem de tyckte hade den troligaste valutgången.

  • Fredrik Welander tror att Jimmie Åkesson bildar regering ihop med – eller med stöd av – S eller M.
  • Fredrik Stengarn tror det blir Stefan Löfven som bildar regering och därmed S-ledd regeringskoalition med MP, C och/eller L.

Stengarn tog hem segern med 9-4 bland de röstande mingelbesökarna. Inga övriga alternativ gavs.

Nedan följer tre bilder från val.digital som sammanställer opinionsmätningarna sedan år 2000. Dessa låg bland annat till grund för spaningarna. 

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.