18 samtal som du inte vill gå miste om i Almedalen
Skrivet av

Linnéa Karlsson

2 juli
2018
2 juli
2018

18 samtal som du inte vill gå miste om i Almedalen

Årets Almedalsvecka har dragit igång, som 2018 firar 50 år. I år deltar över 1900 arrangörer och över 4100 arrangemang äger rum. Vi har kikat igenom årets program och valt ut 18 samtal som du absolut inte får missa att lyssna på under Almedalsveckan.

Tips 1: Modiga samtal kring lägerelden – hur tar vi tillvara på barn och ungas engagemang?

Arrangör: Scouterna, Raoul Wallenberg Academy
Dag: 3/7 2018 17:00 – 18:30 (lägerelden tänds 16.30)
Plats: Grillplatsen på strandpromenaden nedanför Botaniska trädgården
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/51513

Kommentar:
Hur sticker man egentligen ut med ett Almedalsseminarium? I det enkla ligger det geniala. I kombination med att hålla sig riktigt nära sin egen kärna. Scouterna har något så ovanligt som en helt unik seminarielokal i Almedalen, och varför ändra på ett vinnande koncept? Därför har Scouternas Lägereldssamtal nu blivit tradition.

I stället för att stänga in sig i en fuktig källarlokal arrangeras Scouternas seminarium mellan träden på strandpromenaden, i samling runt lägerelden. I centrum står att lyfta barns och ungas perspektiv i samhällsdebatten och låta fler delta och säga sin mening. I panelen i år sitter prominenta namn som Anna Maria Corazza Bildt (Europaparlamentet), Håkan Wirtén (WWF), Amir Sajadi (Järvaskolan) och Victoria Escobar (Changershub).

Och om inte det är skäl nog så kan du alltid komma för att grilla marshmallows och få chansen att äntligen dofta lite eld på kvällens mingel.

– Martin Ruist

Tips 2: Hur blir man konkurrenskraftig genom digitalt samarbete?

Arrangör: Microsoft AB
Dag: 2/7 2018 08:30 – 09:15
Plats: Södra kyrkogatan 3
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/51951

Kommentar:
Seminariet fokuserar på att lyfta de stora möjligheter digitaliseringen skapar. För att lyckas med sin digitalisering behöver organisationer utveckla nya typer av samarbeten, det är genom dessa som digitaliseringen blir möjlig på riktigt. Seminariet tar upp hur man kan använda samarbeten som en motor i verksamhetens digitalisering, och hur man får beteendeförändringen att hända i organisationen genom digitala lösningar.

Kul med ett seminarium som pratar om vilka möjligheter digitaliseringen för med sig. Med Microsoft som arrangör kommer detta säkerligen bli en proffsig och spännande dragning.

– Johanna Lidman

Tips 3: Partiledarnas tal i Almedalen

Arrangör: Varje enskilt parti
Dag: 1 – 7 juli 2018 19.00, 8 juli 2018 12.00
Plats: Almedalsscenen
Länk: http://www.almedalsveckan.info/talare

Kommentar:
Det är valår. Gå och lyssna på talen. Lyssna på vad de säger. Få en känsla för hur publiken runt om dig reagerar. Tänk. Vi är inne i ett vägval i svensk politik just nu. Vad väljer du?

– Fredrik Welander

Tips 4: Dagens snackisar om kommunikation, samhälle och politik

Arrangör: Nowa Kommunikation, Resumé, Novus Opinion
Dag: 2/7-8/7 2018 08:00 – 09:00
Plats: Kronstallgränd 4, Trädgården vid röda mattan
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/50024

Kommentar:
Om du vill få en aktuell sammanfattning av gårdagens händelser i Almedalen ska du ta dig till Resumés trädgård varje dag klockan 8.00-9.00. Här får du ta del av analyser av partiledartalet, trender och snackisar i Almedalen samt spaningar om framtiden. Gäster från media, näringsliv och samhälle bjuds in för att bidra med sina perspektiv på Almedalen, dagspolitiken och höstens val. Här blir du även bjuden på frukost från 07.30, vilket är ett plus.

– Linnéa Karlsson

Tips 5: Digitaliseringen och demokratin – hot eller möjlighet? Och vad betyder en arena som Almedalen idag?

Arrangör: Mynewsdesk, Stakston PR
Dag: 1/7 2018 13:30 – 14:30
Plats: Donnerska huset, Donners plats 1, Takterrassen
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53622

Kommentar: 
Brit Stakston är erkänt duktig PR-konsult och ämnet väcker en del intressanta frågor. Digitaliseringen påverkar oss alla, och ska förhoppningsvis ses som möjliggörare av fler möten. I panelen en rad framstående journalister som sannolikt blir mycket intressanta att lyssna på.

– Fredrik Stengarn

Tips 6: Det lockar unga väljare, och så gör man för att få dem att rösta

Arrangör: Aftonbladet
Dag: 2/7 2018 12:15 – 12:45
Plats: Cramérgatan, H332, Aftonbladets tält
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/52790

Kommentar:
Visst, jag närmar mig 30-årsstrecket men jag anser ändå att jag tillhör gruppen ”unga väljare” och vi är det här valet nästan 100 000 fler än vid valet 2014. Hur når man oss? Vilka argument funkar och vilka kanaler ska partierna använda för att få oss att lyssna? Ja, det är något som kommer diskuteras i Aftonbladets tält den 2/7 12:15-12:45. Intressant!

– Emil Furudahl

Tips 7: Open for Business – Swedish Investment in the U.S.
Arrangör: American Chamber of Commerce in Sweden
Dag: 4/7 2018 14:00 – 14:45
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/50786

Kommentar:
USA fortsätter att vara en viktig marknad för svenska företag, och vice versa, trots upptrappning snarare än en rivning av handelshinder mellan kontinenterna. I det ljuset är det extra intressant att diskutera svenska företags investeringar i USA, och här är det en mycket kompetent panel som samlas för att dela med sig av sin syn. Eller vad sägs om Dr. Cathrine L. Mann, tidigare chefsekonom på OECD, Anna Throne-Holst från Svenskamerikanska handelskammaren i New York och Johan Marcus från samlingsorganisationen för svenskamerikanska handelskammare i USA? Räkna med intressanta insikter och perspektiv i många olika frågor och på många olika plan.

– Martin Ruist

Tips 8: Länge leve dieselbilen?

Arrangör: BIL Sweden, MRF
Dag: 2/7 2018 10:00 – 10:50
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/51218

Kommentar:
Med kunder inom fordonsbranschen blir detta ett givet seminarium att besöka. Men det lär även vara intressant för gemene man, med intresse för hållbarhet, miljö och klimat. Dieselbilen har på kort tid förvandlats till en miljöbov. Den har lägre koldioxid än bensinbilar men högre utsläpp av kvävedioxider. Frågan är hur stora är hälsoeffekterna av kväveoxider i Sverige? Vad händer med koldioxidutsläppen om vi överger dieselbilarna, och – har dieselbilen någon framtid?

Mycket intressant minst sagt. Det lär bli fler besök hos BIL Sweden och MRF under veckan.

– Johanna Lidman

Tips 9: Nikodemussamtal i domkyrkan                   

Arrangör: Visby domkyrkoförsamling och Sensus studieförbund
Dag: 1  – 6 juli 2018 22.00-23.00, 7 juli 2018 17.00-18.00 och 22.00-23.00
Plats: St:a Maria domkyrka, Västra kyrkogatan 2
Länk: https://www.svenskakyrkan.se/almedalsveckan/nikodemussamtal

Kommentar:
Bortom sökta konfliktlinjer går det att föra djupare samtal. Nikodemussamtalen i domkyrkan brukar vara väldigt intressanta och mänskliga. Partiledare (eller annan företrädare) samtalar med Lisbeth Gustafsson, journalist, och Mats Hermansson, domprost. Samtalen startar 22.00. Varje kväll.

– Fredrik Welander

Tips 10: Osynliga murar och blinda fläckar – varför är inkluderande kommunikation så svårt?

Arrangör: Berghs School of Communication
Dag: 3/7 2018 15:00 – 15:30
Plats: Best Western Strand Hotel, Strandgatan 34, rakt över gatan från huvudentrén
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/50967

Kommentar:
Ja, varför är inkluderande kommunikation egentligen så svårt? Berghs School of Communication bjuder in till ett spännande seminarium där de diskuterar hur vi kan tänka och arbeta för att få en inkluderande kommunikation och organisation som tar tillvara på nya perspektiv och bygger starka relationer till fler idag. Viktigt för alla som jobbar med kommunikation.

Tips 11: Vad säger partiledarna egentligen?

Arrangör: SVT
Dag: 1 – 6 juli 2018
Plats: Tage Cervins gata, H441, SVTs scen
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53414

Kommentar:
Ja, vad säger de – egentligen? Fokus på retoriken hos våra partiledare. Intressant för den nördiga.

– Fredrik Stengarn

Tips 12: Kan du leva på halva lönen?

Arrangör: Sparbankerna
Dag: 3/7 2018 10:30 – 11:30
Plats: Donnersgatan 6, Tält på Hansaplan
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/50131

Kommentar:
Visst, det kan nog funka men inte blir det jättefett inte. Den 3/7 klockan 10.30-11.30 bjuder Sparbankerna in till samtal om ungas pension och sparande. Hur kommer framtidens pension se ut? Hur får man ungdomar att tänka långsiktigt med sitt sparande och vems ansvar är det att vi alla får hyggliga pensioner i framtiden? Viktiga frågor. Jag kommer vara där – hoppas vi ses!

– Emil Furudahl

Tips 13: En Auschwitz-överlevares berättelse. Om intolerans och mod – då och nu

Arrangör: Studieförbundet Bilda, Equmeniakyrkan
Dag: 3/7 2018 20:00 – 22:00
Plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/52509

Kommentar:
Svarta Moln är inget seminarium i vanlig ordning. Det är istället en teatermonolog, som baseras på en sann berättelse om Auschwitz-överlevaren Walter Kielba. Efter föreställningen ordnas samtal om vad som hänt men framför allt vad som behövs i dag i form av förståelse och insikt. Teatern har spelats på Scalateatern i Karlstad i ett par år och har hyllats, både för manus och för Mattias Walans agerande. Nu har du alltså chansen att se den utanför Värmland, och det är en chans du inte vill missa.

– Martin Ruist

Tips 14: Reklamundvikande och nödvändigheten av bättre kommunikation

Arrangör: IAB Sverige
Dag: 2/7 2018 12:30 – 13:00
Plats: Hamnplan, H204, Dagens Medias tält
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53791

Kommentar:
IAB Sverige samlar landets intressenter inom digital marknadskommunikation, och kommer under detta seminarium prata om hur vi når konsumenter som är reklamtrötta och hur vi måste anpassa vår kommunikation därefter. Ett ämne helt i min smak.

– Johanna Lidman

Tips 15: Kultur som regional tillväxtkraft – När kreatörerna, entreprenörerna, det offentliga och det privata möts

Arrangör: Bilda
Dag: 5 juli 2018 15.00-15.45
Plats: S:t Hansgatan 60/S:t Drottensgatan 12
Länk: https://bilda.nu/samhalle-och-mangfald/samhalle/almedalen

Kommentar:
Studieförbundet Bilda har en av de mest intressanta mötesplatserna med ett jättefint program under Almedalsveckan. Torsdag 5 juli, klockan 15, hålls ett intressant seminarium om mötet mellan offentligt, privat och kultur med utgångspunkt i det kreativa mötet Live at Heart. Att det händer bra saker när olika människor möts tror jag kommer att bli glasklart under det här samtalet.

– Fredrik Welander

Tips 16: Bästa misstaget – tabben som inte bara utvecklade mig själv

Arrangör: Digidalen
Dag: 2/7 2018 11:45 – 12:15
Plats: Ligagränd 1, Digidalen
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/54861

Kommentar:
Ibland är det skönt att inte bara lyssna på framgångshistorier. Ibland kan det även vara skönt att höra när allt inte har gått som på räls, men att det blev bra ändå, om inte bättre. Att våga misslyckas är faktiskt helt nödvändigt och en förutsättning för utveckling. Digidalen väljer därför att lyfta fram sina gästers allra bästa misstag, som alla har en koppling till digitaliseringen. Under seminariet får du höra mer om misstagen som påverkat utvecklingen för många och hur lärdomarna har gjort samhället bättre. Jag tror att det blir många inspirerande samtal.

– Linnéa Karlsson

Tips 17: Har vi nått peak parkering? Hur förändras städer när privat bilägande ersätts av smart mobilitet?

Arrangör: Fastighetsägarna Stockholm, Utopia Arkitekter
Dag: 2/7 2018 11:45 – 12:45
Plats: Mellangatan 1
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/55171

Kommentar:
Hur ska vi klara god stadsutveckling och främja framkomlighet i en tid när bilen som vi känner till den inte längre kräver samma ytor i städerna? Spännande samtal, tänker jag. Smart mobilitet kommer förändra hur vi rör oss i städerna.

– Fredrik Stengarn

Tips 18: Spring i benen – men var ska jag röra mig?

Arrangör: Riksidrottsförbundet
Dag: 4/7 2018 11:00 – 11:45
Plats: Birgers gränd 7, trädgård med ingång från Almedalen, Ideella trädgården
Länk: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/51144

Kommentar:
Vi hör allt oftare om hur stillasittande både vuxna och barn är. Vi rör oss helt enkelt på tok för lite – illavarslande! Riksidrottsförbundet anordnar därför, i Idella trädgården den 4/7, ett seminarium av stor vikt. Bland paneldeltagarna hittar vi socialminister Annika Strandhäll, Gisela Nyberg, forskare på Karolinska institutet och Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Tillsammans med andra kommer de diskutera hur vi tillsammans kan få ungdomar att röra sig mer. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som jag tror kan bli riktigt intressant.

– Emil Furudahl

Vill du ha fler Almedalstips? Läs då gärna vårt blogginlägg från förra året där vi tipsar om sju saker att göra under Almedalsveckan. Du hittar blogginlägget här.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.