Välj relationen och bli bekräftad – om ett år som förändrade allt och inget
Skrivet av

Fredrik Welander

19 december
2018
19 december
2018

Välj relationen och bli bekräftad – om ett år som förändrade allt och inget

Året är snart slut och vi har i skrivande stund ingen regering. Om det har väldigt mycket skrivits och sagts, så jag lämnar det. Men, vill bara påminna om de politiker som söker vårt förtroende bara gör saker som de tror att vi som valt dem förväntar oss. Har vi ingen bra idé om hur det samhälle vi delar ska utvecklas, så kommer det heller inte att utvecklas. Det är lätt att skylla allt på politiken, men det kanske är vi som väljer och röstar som behöver tänka lite djupare.

Jag tror att det är dags för oss att sluta sitta i möten och konstatera att det inte finns några quick-fixes, för att sedan gå och och rasa för att andra människor inte kommer med just dessa quick-fixes.
Polarisering och klyftor hjälper oss knappast att gå framåt. Vi går runt i cirklar när vi söker konfliktlinjer och konkurrens, istället för att lyssna, hitta gemensamma nämnare och göra saker tillsammans. Det är så lätt, men blir så fel. Vi kan skylla på Facebooks algoritmer eller något annat. Men, det som händer blir att vi hellre backar Greta än att vara som henne. Att vi oroar oss och får ont i magen av extremväder, skogsbränder och torka samtidigt som vi rasar över bensinpriser, flygskatter och vegetariska julbord. Att vi sätter oss i bilköer och förbannar alla andra som gjort samma sak.

ALLT hänger ihop och det är först när vi lyssnar på varandra, provar nya perspektiv och idéer som vi kan utveckla något nytt. Det kommer inte göras några affärer på en planet där människor inte kan leva. Så enkelt är det. Vi kommer få väldigt svårt att nå människor om vi dömer ut varandra som klåpare.

I början av året läste jag Rafael Donners självbiografiska essä ”Människan är ett känsligt djur” och den berörde mig ganska djupt. Inte minst avslutningen sammanfattar mycket.

”Jag tror mycket av samtidens mållöshet och apati ligger i denna konfrontation, mellan den rationella, ekonomiska, effektiva och objektiva verkligheten, och mellan människans subjektiva, empatiska längtan efter en mening. En värld som försöker ignorera människans känslor kommer aldrig att kunna tillfredsställa detta behov. Bakom alla strukturer vi byggt upp, alla normer, regler, idéer, system och begrepp, alla institutioner, uppfinningar, verktyg och koncept, bakom dessa kulisser står bara ett litet djur fyllt av stora känslor – ett mänskligt, känsligt djur.”

Framtiden finns utanför filterbubblan
Jag har arbetat med kommunikation i hela mitt yrkesliv. Snart 25 år. Vi människor är fantastiska när vi lyssnar på varandra. När vi i tillit och respekt kan prata klarspråk och vara tydliga. När vi skapar relationer som är professionella och/eller privata. Framför allt personliga. De relationerna är en förutsättning för allt. Därför är det så oerhört viktigt att vi klarar av att kommunicera. Inte minst till de som ännu inte vet att vi finns. Vi har ju bra saker att erbjuda varandra, eller hur?

Framtiden finns utanför filterbubblan. Men, det är lätt att fastna i den omedelbara tillfredsställelsen hjärtan, likes och delningar ger. Att bekräfta sig och sina egna fördomar och spekulationer, snarare än att söka fakta om hur något annat fungerar. Då stagnerar utvecklingen och rent hypotetiskt kan det bli så att det inte ens går att bilda…. regering.

Jag har aldrig tagit emot så många budskap som 2018. Troligen har jag aldrig slängt så många av dem som nu, utan att läsa. Eftersom de inte var menade för mig. Eftersom de störde. 2019 ser jag fram emot att utveckla bättre kommunikation. De digitala arbetssätten fortsätter och vi kommer att stärka dem. Men, vi kommer också att upptäcka ett allt större behov av långsamhet och eftertanke. Att skapa utrymme för sammanhang och berättelser som kräver lite mer.

Trycksaken kommer att göra comeback. Hantverket i att utforma kommunikation i praktiken kommer att utvecklas och stärkas. År av generalist-utveckling där alla kan göra allt har demokratiserat och tillgängliggjort sätt att sprida budskap. Och lett till en allt mer dynamisk utveckling av nya kanaler, med tillhörande rekordbrus. Nu behöver vi komplettera detta med kvalitativa produkter som vi sprider till lika kvalitativt utvalda mottagare. För att relatera. Fler kommer att hitta svaret på sina påverkansfrågor i det långsamma och eftertanken. Det är jag övertygad om.

Våra möten kommer också att påverkas. När alla är influencers och stjärnföreläsare på LinkedIn samtidigt som morgonsoffor och Almedalspaneler rollbesätts med allt fler människor som får allt kortare taltid…. då öppnas nya behov av gamla samtal. Där någon får tala till punkt. Där mötet sker i långsamhet och eftertanke. Som vi tar del av för att vi faktiskt vill lyssna, förstå och kanske till och med lära oss något nytt.

För mig väntar många sådana möten. Vid årsskiftet går jag tillbaka till mitt eget företag. Eller ställer om något som kommer att drivas i ny regi och med delvis ny inriktning. Tillsammans med Sara Bronner kommer jag att jobba med omställningsfrågor, kultur, kommunikation och påverkan kring hållbar samhällsutveckling. Men, jag finns kvar i Four PRs universum som Senior Advisor. En ny roll och jag är tacksam över att få vara med på resan den här byrån gör. Vi kommer att fortsätta att mötas i korsningen mellan affärsnytta och samhällsnytta.

Nu slutar vi #backagreta
Jo, vi kommer nog att prata om värmeböljor, skyfall, extremväder och skogsbränder även nästa år. Liksom regeringsbildningen. Vem vet, kanske får vi till och med ta lite eget ansvar genom att gå och rösta igen. Det kommer människor i andra länder också att göra, och tyvärr finns det nog risk att vi kommer att få se fler totalitärt tänkande män ta över presidentposter. Men, jag hoppas också att 2019 blir året när vi slutar #backagreta och börjar #varagreta istället. Att de växande samtalen om framtiden, rättvisa och miljön fortsätter sprida sig. Att de får fler människor att prata MED varandra, istället för OM varandra. Att vi hittar ny lust och vilja att göra kloka saker tillsammans. Kanske med människor som inte nödvändigtvis alltid tycker precis som vi.

Det går att förena affärsnytta och samhällsnytta. När vi väljer att hänga ihop. Det går att göra saker hållbart och skapa nytta för ett större samhälle samtidigt som vi skapar affärsnytta för oss själva. Så välj relationen och bli bekräftad. I och utanför skärmen. Fler mötesplatser och berättelser kommer att dyka upp under 2019. Välj med omsorg när du scrollar, och bli inte förvånad om det kommer ett handskrivet kuvert till dig. Eftersom någon vill berätta något, och lyssna på dig.

Kommunikation och relationer är viktiga.
De var det förra året. De blir det nästa år också.
Och kom ihåg…. att det bästa inte har hänt än.
Omställningen har börjat.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.