Att ha praktik på PR-byrå – tre tips till kommande praktikanter
Skrivet av

Linnéa Karlsson

8 april
2020
8 april
2020

Att ha praktik på PR-byrå – tre tips till kommande praktikanter

Studerar du PR, kommunikation eller marknadsföring och är nyfiken på hur det är att ha praktik på PR-byrå? Jenny Lirfeldt har nu gjort halva sin praktiktid hos oss och vi passade på att ställa några frågor till henne om hur det är att ha praktik på byrå. Dessutom delar hon med sig av några tips på vad du som kommunikationsstudent bör tänka på inför framtida praktik.

Hej Jenny! Du har varit hos oss på Four PR i tio veckor nu. Hur har den första tiden varit?
Jag har svårt att förstå att det redan gått tio veckor? Men man brukar väl säga att tiden går fort när man har roligt – och roligt har jag definitivt haft. Mycket tack vare alla härliga kollegor jag fått möjlighet att arbeta med.

Den första tiden har varit fylld med en mängd varierande uppgifter. Four PR är en PR-byrå med både små och stora uppdrag, och som praktikant har jag fått testa på allt möjligt. Ena dagen har jag fått göra researcharbeten och spånat nyhetsidéer, den andra dagen skrivit pressmeddelanden och webbtexter, för att den tredje dagen göra intervjuer och delta i kundmöten. Det är väldigt varierande och roligt och jag trivs hur bra som helst.

Vad har varit bäst hittills under din tid hos oss?
Det har varit väldigt roligt att få vara en del i alla de kunduppdrag byrån arbetar med och på så sätt få insyn i hur det är att arbeta som PR-konsult i praktiken. Jag vill också ge ett extra stort tack till alla kollegor på Four som hittills fyllt min praktik med värdefull kunskap för framtiden, gemenskap och mycket glädje. Jag har fått utrymme att testa nya saker och utveckla mitt skrivande, något jag hoppades på att få göra under min praktik. Som den kaffedrickare jag är uppskattar jag givetvis också kaffet på kontoret – det smakar fantastiskt gott!

Vad ser du mest fram emot framöver?
Att få fortsätta utvecklas och praktisera mina kunskaper, spåna fram nya kreativa idéer och umgås med alla härliga kollegor på kontoret. Självklart ser jag också fram emot att ta examen i juni och att äntligen få komma ut i arbetslivet.

Tre snabba tips till andra kommunikationsstudenter som ska ut på praktik?

1. Var nyfiken
Visa att du vill utvecklas och lära dig nya saker genom att ställa frågor. Är det något du är extra nyfiken på, som att arbeta med sociala medier eller ta fram kommunikationsplaner? Prata med din handledare och kom överens om en plan. Som praktikant ges möjligheten att äntligen få testa det som du är intresserad av, så ta alla chanser som ges. Är det något du tidigare inte gjort som känns skrämmande, våga testa. Du växer enormt genom att vidga dina vyer.

2. Sänk prestationskraven
Att få en insyn i hur det är att arbeta i sin framtida arbetsbransch är både roligt och spännande, men också utmanande. Som praktikant kan det ibland kännas skrämmande att kasta sig in på en arbetsplats efter att ha studerat i flera år. Men glöm inte bort att du är där för att lära dig. Känn ingen stress eller ångest över att inte klara av alla uppgifter. Våga be om hjälp, prata med dina kollegor och din handledare och avsätt tid för att lära dig det du behöver utveckla. Jag kan tipsa om att det finns en mängd kurser på webben som är värdefulla att ta hjälp av och glöm inte bort att dina kollegor är proffs, så be om hjälp.

3. Passa på att bredda ditt nätverk
Under din praktikperiod kommer du troligtvis få möjlighet att möta många nya människor i branschen. Ta alla tillfällen som ges till att nätverka och skaffa nya kontakter för framtiden. Har du inte skaffat dig en LinkedIn-profil ännu, gör det. Ett annat tips är att besöka Kommunikatörsdagen som arrangeras i Karlstad varje år. Det är ett riktigt bra tillfälle att få kontakt med både företag och likasinnade kommunikatörsstudenter.

Lycka till! Jag kan lova dig att du har en rolig period framför dig och att du kommer lära dig en hel del om din framtida bransch.

/ Jenny

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.