”Innan praktiken visste jag grunderna inom PR, nu vet jag så mycket mer”
Skrivet av

Alice Nilsson Wärn

19 maj
2022
19 maj
2022

”Innan praktiken visste jag grunderna inom PR, nu vet jag så mycket mer”

Det är med blandade känslor som jag snart vinkar adjö till både studietiden och gänget på Four PR. Tiden som student har varit lärorik, utmanande och inte alls som förväntat – inte kunde jag ana att mer tid skulle spenderas på zoom än i föreläsningssalar. Just därför blev praktiken extra viktig!

För att sammanfatta det senaste halvåret har jag punktat upp mina förväntningar inför praktiken, utmaningar längst vägen och lärdomar som jag tar med mig in i framtiden:

Jag förväntade mig att…
  • Få fördjupa mig i det praktiska. Utbildningen innefattade vissa praktiska moment, men det är en helt annan sak att få jobba med verkliga kunder och projekt.
  • Få en bättre förståelse för PR. Innan praktiken visste jag grunderna inom PR, nu vet jag så mycket mer. Från att ha haft en övergripande förståelse för begreppet fick jag nu se vad det innebar i praktiken.
  • Ha varierande arbetsuppgifter. En av fördelarna med att praktisera på en byrå är möjligheten att arbeta med kunder inom vitt skilda branscher, där ingen dag är den andra lik!
Det var utmanande att…
  • Växla från akademiskt till vardagligt språk. En av de första utmaningarna jag möttes av var att anpassa mitt sätt att skriva på. Tre år av uppsatsskrivande hade visst satt sina spår.
  • Kunna vara kreativ på beställning. Skrivkramp och idétorka har då och då dykt upp. Då har det underlättat att kunna växla mellan olika arbetsuppgifter och byta fokus för en stund.
  • Ha många bollar i luften. När man jobbar med flera kunder samtidigt blir det mycket att hålla reda på. Kalendern och punktlistor har varit min bästa vän dessa månader!
Jag har lärt mig…
  • Vikten av att bygga relationer. Relationsbyggande har dykt upp både i studierna och under praktiken. Att upprätthålla genuina och långsiktiga relationer till journalister, kunder och andra intressenter är en central del av PR-arbetet, vilket jag nu fått bevittna på nära håll.
  • Hur mycket arbete som ligger bakom. Innan praktiken var jag inte fullt så medveten om hur mycket förarbete som faktiskt ligger bakom en kommunikationsinsats. Det ska göras research, omvärldsbevakas och skrivas ett och annat utkast innan den färdiga produkten är redo att levereras.
  • Att lära av varandra. Four PR har en kultur där man verkligen stöttar, hjälper och lär av varandra. Att alltid ha någon att rådfråga och bolla idéer med har underlättat och gjort att jag lärt mig oerhört mycket.

Med de orden vill jag avsluta med att rikta ett stort tack till alla på Four PR. Tiden som praktikant har varit lärorik, utmanande och faktiskt bättre än förväntat, och det är tack vare er. Jag kunde inte ha önskat mig ett bättre avslut på mina studier!

 

Alice Nilsson Wärn
Praktikant

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.