Vad lär man sig egentligen av en fem månaders praktik?
Skrivet av

Filippa Öhman

25 maj
2023
25 maj
2023

Vad lär man sig egentligen av en fem månaders praktik?

Det känns svårt att tro att det snart gått fem månader av min praktik här hos Four PR. Den 16 januari klev jag in på kontoret för att påbörja min första dag på praktiken, och blev välkomnad med öppna armar. Idag tittar jag tillbaka på min praktik med glädje och tacksamhet. Listan över vad jag lärt mig under min praktikperiod är väldigt lång, så vad passar inte bättre än att sammanfatta tre utmärkande lärdomar som jag tar med mig från min tid hos Four PR.

Statistik är kul!
En grej som jag fått göra är att följa upp och ta fram statistik från sociala medier och nyhetsbrev, för att sedan sammanställa i en rapport till kund. En uppgift som med risk låter sterilt, men som faktiskt är väldigt intressant. Att få en insikt i vilka typer av inlägg som ger mer aktivitet än andra, även jämföra vilka tider och dagar som är bäst för att skicka ut ett nyhetsbrev, är väldigt intressant, givande och viktigt.

Att skriva ett pressmeddelande
Keep it simple! Jag må ha fått prova på att skriva pressmeddelanden under min studietid, men tack och lov för att jag fått fortsätta öva på det under min praktik. Det är en konst att skriva bra och fångande pressmeddelanden. Här är vad jag tar med mig för att bygga ihop ett pressmeddelande:

Inled med en enkel, men fångande rubrik. En sammanfattande ingress, därefter citat och fakta i brödtexten. Få fram det viktigaste budskapet i ett andra citat och en avslutning med fördjupande fakta. Och nästan viktigast av allt: korra, korra, korra! Be andra läsa din text. Det är så lätt att bli blind för vad man själv har skrivit, framför allt när en text har bearbetats under en lite längre tid. Att få ett nytt perspektiv på texten kan höja kvaliteten rejält!

Det värsta som kan hända är att du får ett nej
Något utmärkande med min praktik är att jag har fått utmana mig själv och fått chansen att vara självständig. Ett exempel på detta är när jag har haft kontakt med journalister. Det kan handla om allt från kontakt vid PR-utskick till att ringa och pitcha in ämnen till journalister. En uppgift som varit nervöst vissa gånger, men även otroligt utvecklande och roligt.

Slutligen vill jag även dela med mig av lite tips till kommande praktikanter.

Ta din tid
Låt uppgifterna ta tid. Personen som gav dig uppgiften vet om att du är ny och räknar därför med att det tar lite tid. Ta tillfället i akt att lära dig uppgiften ordentligt och bekanta dig med alla delar. Det ger ett helt annat flyt när du sedan ska göra samma uppgift nästa gång.

Ställ frågor
Vi lär oss genom nyfikenhet. Det kan handla om frågor som berör arbetsuppgiften, eller frågor om ett pågående arbete som du vill lära dig mer om. Var engagerad och nyfiken, praktiken är till för att lära sig, så nyttja det!

Med detta vill jag rikta ett stort tack till alla på Four PR som givit mig chansen att runda av mina studier på topp. Jag kommer att se tillbaka på min praktik med glädje och tacksamhet och drar stor nytta av de lärdomar jag fått under praktikperioden i framtiden.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.