”Vad gör en PR-assistent?”
Skrivet av

Linnéa Karlsson

16 oktober
2020
16 oktober
2020

”Vad gör en PR-assistent?”

Har du nyligen plockat ut en kandidatexamen i media- och kommunikation eller kommer göra det inom en snar framtid? Och kanske har ett extra öga på PR-byråarbete? Grattis! Du är snart på väg in i en väldigt rolig och kreativ bransch. Det är dock inte helt enkelt att ta sig in i PR- och kommunikationsbranschen utan praktisk arbetslivserfarenhet. Som nyexad måste du börja någonstans eftersom du inte är fullfjädrad kommunikatör direkt efter examen. Jag vill därför slå ett slag för alla nyexade kommunikatörer att ta steget in i branschen genom att börja karriären som PR-assistent. I det här blogginlägget kommer jag därför passa på att hylla den ovärderliga byrårollen som också är en oerhört bra och lärorik väg in i branschen efter examen.

Efter att ha studerat media och kommunikation på Linnéuniversitetet i Växjö och gjort en utbytestermin i Amsterdam hamnade jag till slut i Örebro, tack vare min sambo. Vid den tiden arbetade jag som kundtjänstmedarbetare för ett välkänt telekombolag, samtidigt som jag frekvent sökte alla möjliga roller inom PR- och kommunikationsbranschen, både i och utanför Örebro. Jag fick komma på en del intervjuer men de ledde dock inte till en anställning. När jag bodde i Amsterdam hade jag fått upp ögonen för Four PR och hade då (vad jag trodde) skickat iväg en spontanansökan som jag aldrig fick svar på. Några månader senare när jag skulle uppdatera min dator i vår örebrolägenhet visade det sig att min spontanansökan till Four aldrig kom iväg, så jag skickade iväg den på nytt. Jag fick komma in på en intervju och erbjöds sedan rollen som PR-assistent, vilket jag glatt tackade ja till. Äntligen fick jag min biljett in i drömbranschen – på min drömbyrå!

Få möjlighet att lära dig PR-hantverket från grunden
Att vara assistent på en PR-byrå handlar inte om att koka kaffe och enbart syssla med administrativa uppgifter, som man ibland kanske kan tro. Som PR-assistent på Four får du verkligen möjlighet att lära dig PR-hantverket från grunden. Här får du hjälpa till med både strategiskt och praktiskt PR-arbete för våra kunder. Det inkluderar att arbeta med pressreleaser, medierelationer, PR-strategier, omvärldsbevakning, analys och rapporter.

När du är PR-assistent hos oss är du en ”doer” samtidigt som du varken har kundansvar eller faktureringskrav – vilket kan vara otroligt skönt som gröngöling.

Om vi istället ser till vad en PR-konsult gör så ska den ta ett helhetsgrepp på byråns kunder, driva projekten framåt och ta egna initiativ för att utveckla PR-arbetet. För att på egen hand kunna bistå kunder med PR-rådgivning av så väl strategisk som praktisk karaktär krävs därför branscherfarenhet och det är svårt att ha det direkt efter examen.

Därför har jag tyckt att det har varit toppen att börja som PR-assistent. Allteftersom har jag fått tagit mer ansvar och fått möjlighet att växa i rollen. Idag är jag junior PR-konsult och fortsätter resan till att bli fullfjädrad PR-rådgivare, om man någonsin blir helt fullärd.

Helt klart är i alla fall att den som både har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap (eller motsvarande) samt viljan att lära sig hantverket från grunden genom att börja som PR-assistent, har ett enormt försprång för en framtida framgångsrik karriär som PR-konsult!

Är du en snart nyexaminerad kommunikatör och tycker Four PR verkar vara en spännande arbetsplats? Skicka gärna in en spontanansökan redan idag. Vem vet, kanske är du vår framtida medarbetare? Skicka din ansökan till info@fourpr.se

Linnea Karlsson
Junior PR-konsult

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.