5 tips för att hantera skrivkramp när den knackar på
Skrivet av

Linnéa Karlsson

8 september
2021
8 september
2021

5 tips för att hantera skrivkramp när den knackar på

Hur många gånger har du öppnat ett Word-dokument men inte lyckats få ner ett enda ord? Om du regelbundet skriver texter har det säkert hänt ett antal gånger, eller så har det inte det och du kan skatta dig lycklig! För en sak är säker, det är inte kul att drabbas av skrivkramp. Men det går att besegra den när den väl inträffar.  

Här kommer fem tips för hur du kan hantera den ökända skrivkrampen:

  1. Inspireras av andra

Första tipset handlar om att leta inspiration – genom att ta del av andras innehåll. Kanske hittar du ett LinkedIn-inlägg där kommentarsfältet får dina tankebanor att snurra eller ett bra poddavsnitt med ett aktuellt ämne? Oavsett om du hittar något som får inspirationen att flöda eller inte så är all omvärldsbevakning bra för att hålla dig uppdaterad.

  1. Bolla idéer med en kollega

Har du fortfarande kört fast och inte skrivit ett enda ord? Varför inte diskutera med en kollega? Ofta dyker nya tankar och perspektiv upp som en själv inte hade tänkt på. Det om något kan sätta fart på inspirationen och få tangenterna att smattra.

  1. Strukturera ditt innehåll

När du väl känner att du har ett flow är det dags att börja strukturera ditt innehåll – innan du börjar producera. Ett bra sätt kan vara att skriva i punktform vad som ska vara med för att få en bra struktur på texten redan från början. När du vet vad din text ska innehålla är det även lättare att börja skriva.

  1. Börja producera utan att radera

När du väl har börjat skriva – var inte en perfektionist! Bara skriv utan att vara självkritisk och kill your darlings i ett senare skede. Texten behöver inte vara perfekt från början. Det viktigaste är att du kommer igång.

  1. Producera på eftermiddagen – korra på förmiddagen

Innehållsproducenten Kim Kjellbom delade för något år sedan med sig av sina bästa verktyg mot skrivkramp på Sveriges kommunikatörers hemsida där ett av tipsen fastnade speciellt mycket hos mig och som jag försökt anamma sedan dess:

”En duktig författare lärde mig en gång att man ska skriva på eftermiddagen, när man är lite tröttare och därmed friare och mer tillåtande i sina idéer. Medan man ska granska och korrigera det man skrivit på morgonen när man är skarp” – Kim Kjellbom

Det är inte alltid det går att skapa texter på eftermiddagen, och granska dem efterföljande dag. Men om det går kan det verkligen göra skillnad för ens texter. Varför inte testa redan i dag?

Lycka till!

 

Linnea Karlsson
PR-konsult

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.