Det stormar kring bolaget bakom ChatGPT
Skrivet av

Hannes Kataja

23 november
2023
23 november
2023

Det stormar kring bolaget bakom ChatGPT

Den 30 november fyller ChatGPT 1 år. En tjänst som gjorde AI-tekniken känt för den breda massan och som har bidragit med både fruktan och glädje. Frågorna är många i takt med att ChatGPT breder ut sig. Vad kommer hända med källkritiken och kommer ChatGPT göra så att vissa jobb försvinner? Men frågan är också vad som kommer hända med bolaget bakom tjänsten.

Den senaste tiden har det stormat rejält kring bolaget bakom ChatGPT, OpenAI. Det hela började med att styrelsen inte längre hade förtroende för vd:n och medgrundaren Sam Altman så han fick gå. Kort därpå anställdes han av Microsoft. Men kritiken lät inte vänta på sig och 700 av 770 anställda på OpenAI hotade med att sluta om inte Sam fick komma tillbaka. Beskedet om Altman ledde också till att medgrundaren Greg Brockman valde att sluta.

Men historien slutade inte där. OpenAI har nu kovänt och Sam Altman är välkommen tillbaka. Detaljerna är inte färdiga, men parterna har principiell överenskommelse. Därtill har styrelsen i OpenAI fått en ny sammansättning.

Är detta ett tecken på något större eller bara ett kommatecken i OpenAI:s historia? Det återstår att se. Men det vi vet är att ChatGPT som tjänst är här för att stanna. När vi skriver 10 år som tjänst i historieböckerna tror jag att ChatGPT är en naturlig del av det digitala folkhemmet.

För egen del kan jag erkänna att jag inte riktigt känner samma wow-känsla som en del av mina vänner och kollegor. Men, jag har kommit att se en del nyttor med tjänsten, som exempelvis inspiration, strukturera upp anteckningar och som en generell frågelåda, så jag tror att även jag kommer att joina ChatGPT-supporterklubben till slut.

Med det sagt så kan det vara värt att förtydliga att den här texten inte är skriven med hjälp av ChatGPT.

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.