”Det vi inte lär oss på universitetet”
Skrivet av

Jenny Ragnartz

27 maj
2021
27 maj
2021

”Det vi inte lär oss på universitetet”

Min praktikperiod på Four PR börjar nu lida mot sitt slut, och tro mig, tiden har verkligen FLUGIT förbi. Samtidigt som det känns som att jag har varit en del av Four PR och det här härliga gänget betydligt längre än dessa sex månader, känns det på samma gång som att jag nyss hade mitt allra första Teams-möte.

Det är en stor skillnad mellan skolan och praktikperioden. Habermas, Fiske och Marx har bytts ut mot ett konkret strategiskt kundarbete. Jag tar med mig kunskap och lärdom från de båda men jag skulle ändå säga att praktikperioden är det som har varit mest givande för mig. Detta halvår i PR- och i kommunikationsbranschen har gett mig mer kött på benen än mina fem terminer i skolbänken, och jag ska nu berätta de tre sakerna jag främst tar med mig från min tid på Four PR! 

Från biblioteket till kontoret
Den allra största skillnaden mellan skolan och praktikperioden skulle jag säga är hoppet från det teoretiska till det praktiska. I skolan får vi skriva en hel del teoretiska uppsatser vilket är otroligt lärorikt på sitt sätt i och med träningen vi får i att skriva och formulera oss på ett korrekt sätt. Men i stort sett alla texter vi har skrivit har varit vetenskapliga texter som cirkulerar kring litteraturen. Något vi däremot inte lär oss lika mycket av i skolan är att skriva med ett mer vardagligt eller nyhetsanpassat språk, så som exempelvis pressmeddelanden, texter till hemsidor och sociala medie-inlägg. Detta är något jag har fått gräva ner mig i under detta halvår vilket verkligen har breddat mina kunskaper.

PR och kommunikation – vad är egentligen det?
Vad PR egentligen är och hur det går till är något som jag har upplevt som något oklart genom min skolgång. Under praktiken har detta blivit allt tydligare för varje dag som gått. Jag har efter det här halvåret bättre koll på vad PR faktiskt innebär och hur det går till i praktiken. Samma gäller för begreppet kommunikation. Hela min utbildning har kretsat kring planerad och strategisk kommunikation men när man nu får vara med och faktiskt utforma en kommunikationsplan för en kund får man se det utifrån ett annat perspektiv, vilket är otroligt lärorikt.

En rolig tid
Det sista jag tar med mig, vilket också har varit det absolut viktigaste och mest givande för mig, är hur otroligt roligt detta yrke har visat sig vara! Jag har haft en jättebra praktikperiod vilket är resultatet av ett otroligt härligt gäng, lärorika och roliga uppgifter samt en känsla av att det jag har gjort har haft ett syfte.

Tack för mig!
Mixen av teoretiska och praktiska kurser är den allra bästa mixen då man får en gedigen grund att stå på i framtiden. Man lär sig helt olika saker och det är blandningen som gör att jag känner mig redo att hoppa ut i branschen med ett självförtroende! Slutligen kan jag verkligen rekommendera alla er studenter där ute att läsa en praktikkurs och ta tillfället i akt att samla på er så mycket kunskap och erfarenhet ni bara kan, och det såklart hos Four PR.

 

Jenny Ragnartz
Praktikant på Four under vårterminen 2021

I kaffemaskinen just nu

White Label – Kraftfull, mörk, krämig karaktär med förförande toner av choklad och nötter

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna från oss och PR-världen Klicka här för att prenumerera på Pricksäkert.